Den långa väntan är över

Sportbladets Peter Wennman om jakten på biljetter

SPORTBLADET

LONDON

Den svenske midsommarfiraren har väl brottats färdigt med tältpinnarna, spritköket och plastdunkarna nu och är tillbaka på jobbet.

Det är på Church Street i Wimbledon de riktigt seriösa camparna befinner sig.

Efter ett par nätter i tält på den här trånga gatan är du att gratulera: då har du biljett till dagens tennisshow.

En brittisk fotograf, nyss hemkommen från en rundresa i Skandinavien, frågade mig i går hur svenska folket egentligen var funtat.

- Ni kämpar hela livet för att uppnå en hög levnadsstandard, men så fort det blir varmt söker ni er ut i skogen för att bajsa i en plasthink. Varför?

Visste inte riktigt vad jag skulle svara på det. Men den där hundratals meter långa kön av brittiska och andra internationella campare utanför Wimbledons stängsel såg väl inte riktigt normal ut.

Tennisentusiaster från hela världen ligger i flera nätter i små tält på den obekvämaste av trottoarer. Så fort portarna slås upp på morgonen börjar hysterin, och i år räknar arrangörerna med minst 70 000 besökare från utlandet.

Kul verkar dom i alla fall ha. De småpartajar hela tiden i värmeböljan, snackar grundslag och favoritspelare, utbyter minnen och slår vad med varann.

Själv strosade jag omkring bland den doftande lavendeln inne på området, det var debut för min del och det var precis så läckert som jag föreställt mig.

Här går stjärnorna på rad

Där gick John Newcombe. Där gick Martina Navratilova. Där passerade den ena gamla legendaren efter den andra som numera jobbar för olika tv-bolag eller tidningar.

Och så dagens stjärnor, på väg till den speciella byggnad som inrymmer spelarnas privata faciliteter - inklusive frisörsalonger.

Och många svenska ansikten, förstås.

En av de första jag mötte var Thomas Johansson. Han borde kanske ha varit en aning stel efter två raka turneringssegrar, men sa att han mådde prima.

- Nej, nej, det blev ingen champagne efter vinsten i Nottingham. Däremot blev det ett par cigarrer, skrattade han.

Thomas går in i turneringen vid 12-tiden i dag mot Australiens Andrew Ilie. En tuff öppning. Vinner han går han troligen mot den amerikanske supertalangen Andy Roddick, inte lätt det heller.

Pete Sampras såg jag emellertid inte röken av. Kungen går in på centercourten klockan 14, svensk tid, i dag - en sensation. En hel timme tidigare än normalt. Vad håller på att hända med Good Old England? Är ingenting heligt?

Nå, det är redan en hel timme intjänad innan det första regnavbrottet.

Peter Wennman