Höga stön & handbojor

Wennmans Wimmeldon

SPORTBLADET

LONDON

Välkomna till Wimmeldon.

Det är här känt folk snubblar omkring bland gröna gräsplättar dagarna i ända och stoppar i sig feta korvar, jordgubbar med grädde, hamburgare, pizza samt grogg.

Mellan regnavbrotten spelas det tennis av framstående ungdomar.

Eder vansinnige Wimmeldon-redaktör har gjort några stillsamma observationer.

Goran väntar på bojan från Anna

Varje år i Wimbledon har Goran Ivanisevic, 29, fått en ovanlig present från en okänd, kvinnlig beundrare. Paketet har alltid innehållt ett par handbojor.

Men i år: ingenting hittills.

- Tjejerna kanske tycker att jag börjar bli för gammal. Dom vill ha unga killar nu, såna som Andy Roddick och Lleyton Hewitt, säger Goran.

Med glimten i ögat tillägger han:

- Jag skulle bli rätt smickrad om jag fick ett par handbojor i år också. Särskilt om dom var skickade från Anna Kournikova. Det skulle göra mitt Wimbledon komplett.

Alla vill vara Anna

Apropå Kournikova:

Tennisens nya, kvinnliga sexsymbol är österrikiskan Barbara Schett, åtminstone enligt brittisk press.

Men det är alltid flest män som flockas runt den bana där ryskan Lina Krasnoroutskaja spelar. Långbenta Lina (redaktören skriver inte efternamnet en gång till) är själv mycket medveten om sitt fördelaktiga utseende.

- Jag brukar vara med på såna där "vackraste-kvinnorna-listor", säger hon förtjust.

I motsats till Babe Barbara är Långbenta Lina dessutom kvar i turneringen.

Den (jord)gubben gick inte

Jordgubbarna är också fina. Redaktören såg glada svenskar skölja ner dem med champagne på vägen till centercourten. Alex, 34, från Södertälje glömde både tid och rum. Han hade dyr biljett till mötet Thomas Johansson- Andy Roddick, men kom först vid 4-3 i första set. För många jordgubbskiosker utanför arenan.

SNOPET 1

Arsenals och engelska landslagets fotbollsstjärna Martin Keown blev utkickad från den tjusiga medlemsbaren.

Det räckte inte med att vara kändis. Det fattades giltigt passerkort.

SNOPET 2

Förre boxningsmästaren Chris Eubanks fick, precis som alla andra, öppna väskan vid ett av insläppen. Medan vakterna rotade blev han mer och mer förbannad och till slut kunde han inte hålla sig: "Vet ni inte vem jag är?"

SNOPET 3

Den snälle Jonathan Edwards, olympisk guldmedaljör i tresteg, blev också tillrättavisad av en petig vakt. Edwards fick inte gå in genom huvudentrén. Det var bara att promenera till en annan gate, betydligt längre än tre steg bort.

Capriatis kille - ingen hingst

Jennifer Capriati dumpade sin belgiske pojkvän, tennisspelaren Xavier Malisse, i fjol.

Enligt en kompis till Xavier berodde det på att han inte nådde upp till hennes krav - mellan lakanen.

"Hon var mycket krävande i sängen och det skulle ha behövts en hingst för att hålla henne nöjd. Xavier blev glad när hon gjorde slut, han orkade inte med henne", säger kompisen till Sunday People.

Det är inte första gången vi hör liknande tongångar. Under en turnering i Miami klagade en spansk spelare över att han inte kunde sova om nätterna - på grund av Jennifers ständiga stönande i rummet intill.

Hon kanske tränade grundslag?

Hur som helst, efter splittringen har både Jennifer och Xavier fått ett nytt lyft i sina karriärer.

Skönt - snart får han stryk

Redaktören har länge retat sig på unge Lleyton Hewitt, ända sen han psykade ner Thomas Enqvist i öppna australiska. Överdrivet många knutna nävar och kaxiga gester.

Tydligen tycker fler likadant. Enligt brittisk press börjar nu så många spelare bli förbannade på Hewitt´s manér att han riskerar att åka på en snyting. "Det är en öppen hemlighet att det bara är en tidsfråga innan någon slår ner honom i omklädningsrummet", skrivs det.

...mera WIMMEL

Andra kändisar Wimmeldonredaktören spanat in: Sharleen Spiteri, sångerska i bandet Texas, samt löperskan Cathy Freeman, hela Australiens hjältinna i Sydney-OS.

Vilken rökt farsa

Damir Dokic, vars dotter Jelena tillhör världstoppen, sparkades ut från Wimbledon förra året sedan han först varit full, sen attackerat en kameraman. I år har han hittills kommit undan med en kraftig varning.

Dokic trotsade rökförbudet runt banorna och bolmade för fullt på sin pipa. Ett bloss till och han åker ut igen.

Klick, klick, klirr, klirr

Richard Williams, pappa till Venus och Serena, far omkring som ett torrt skinn mellan banorna, röker cigarill, ger intervjuer, skryter och skrävlar, skriver autografer (!) och - framför allt - fotograferar.

- Jag har åtta eller nio kameror med mig. Inklusive videokameror, säger han.

Mannen som skulle slänga sig raklång i en vattenpöl för att plocka upp ett tvåpence-mynt, trots att han är miljonär, håller på att skapa egna webbsidor och göra egna böcker om sina duktiga döttrar.

- Det är för dyrt att köpa foton, så jag tar dem själv, säger han.

För övrigt håller Richard på att marknadsföra sitt eget mineralvatten, kallat Serving Rich, för att dryga ut kassan. Under US Open släpper han också en ny sportdryck som han döpt till Smash.

Och däremellan jobbar han med solenergi. Om ett par år räknar han med att vara ledande producent av solenergibatterier för bilar.

Pannlock och träningsoverall - är Gert här?

Punk-violinisten Nigel Kennedy är den sämst klädde gästen hittills på centercourten. Han kom med rakat huvud, förutom en gigantisk pannlock, och hade träningsoverallsbyxor nedstoppade i ett par armékängor. På överkroppen ett linne.

Säker på att det inte var Gert Fylking?

Peter Wennman