Billy the Kid knäckte mästaren Pistol-Pete

Sampras svit bruten – Borg får behålla Wimbledon-
rekordet

SPORTBLADET

LONDON

På nåt sätt kändes det som en westernfilm.

Där var den gamle revolvermannen, obesegrad i ett oändligt antal dueller, som till sist mötte en yngre, smartare och snabbare motståndare.

Pistol-Pete förlorade mot Billy the Kid, men han dog inte.

Den gamle tänker låta såren läka och göra ett nytt försök.

Foto: AP
Billy the Kid?

Billy the Kid är förstås den 19-årige schweizaren Roger Federer, en stenhård grabb med väloljade vapen i hölstren och ett och annat nytt trick i bakfickan.

Han utmanade legenden Sampras och behövde aldrig lägga sig i bakhåll, aldrig skjuta honom i ryggen, aldrig överraska honom när han gungade på stolen med Död Mans Hand på pokerbordet.

Federer klev ut på huvudgatan för första gången i denna Duellernas Stad och mötte Sampras på samma villkor, och han pangade ner honom med den nya tidens tennisarsenal.

- En massa vänner och spelare hade sagt åt mig att jag verkligen kunde ta Sampras. Jag visste att det inte skulle bli lätt, men nu känns det obeskrivligt underbart, sa schweizaren efteråt.

Federes svenske tränare jublade

Dessa vänner, bland dem svenske coachen Peter Lundgren, satt som på en närliggande saloon och kikade ut mellan spjälorna när dramat pågick.

När Sampras låg besegrad på marken var det tårar och kramkalas.

De hade ingenting emot att förstöra en fest, spräcka en svit och omöjliggöra ett rekord.

I dag är det på dagen 25 år sedan Björn Borg inledde sin fantastiska serie på fem raka Wimbledontriumfer och totalt 41 segermatcher i följd.

Pete Sampras var på jakt efter att slå det "omöjliga" rekordet, han hade fyra wimbledonsegrar i rad och 31 individuella vinstmatcher i svit, men i går kom alltså Billy the Kid i vägen.

Sampras får trösta sig med att han i alla fall har sju totalsegrar, två fler än Borg, och han har inte gett upp hoppet om fler.

- Nej, låt oss inte tappa koncepterna totalt nu...ingen panik. Jag kommer tillbaka. Inte bara nästa år, utan flera år. Det som driver mig inom tennisen just nu är dessa stora turneringar, och jag tror ärligt talat att jag kan vinna här igen, säger han.

Detta var ändå Pistol-Petes tidigaste sorti ur en Wimbledonturnering på tio år, och frågan är om tiden trots allt sprungit förbi honom.

Världstennisen utvecklas ständigt, och den elva år yngre Federer visade upp en fantastisk repertoar av slag på centercourten.

19-åringen till världs- toppen för att stanna

Det fanns inga svagheter alls i hans spel, och han uppträdde så rutinerat och lugnt att man tyckte sig se en man som kan komma att dominera sporten i många år.

Sampas har i flera år slingrat sig ur de mest besvärliga situationer och underlägen i Wimbledon, men fram till nu aldrig förlorat en femsetare på Londongräset.

I går hjälpte det honom inte.

Han slet sig fram till den tätaste, jämnaste fight man kan tänka sig (6-7, 7-5, 4-6, 7-5, 5-7), men i slutändan hade han ingen hjälp av alla dessa gamla vunna dueller på huvudgatan i vilda västern, ingen riktigt killerinstinkt i avtryckarfingret.

Framtiden är nog här för att stanna, och framtiden heter Roger Federer.

Peter Wennman