Magnus Larsson utslagen i Båstad

Australiensaren Andrew Ilie för svår

SPORTBLADET

BÅSTAD

På de stora tennisscenerna i London och Paris gick det över förväntan.

I Båstad gick det inte alls.

I första omgången blev det förlust för Magnus Larsson mot Andrew Ilie, Australien, med 1-2 i set (3-6, 6-4, 4-6).

Foto: AP
Det blev förlust i dag för Magnus Larsson i Båstad.

- Jag hade inte det trycket i slagen i dag, sade Magnus Larsson.

Det behövs, särskilt mot australiern med snusnäsduken på huvudet och kraften i högerarmen. Backhand eller forehand, det kvittar, kraften finns i båda slagen hos den rumänienfödde 25-åringen.

Det fick Thomas Johansson uppleva i första omgången av Wimbledon, precis som Larsson i Båstad på måndagen. Skillnaden var bara att Larsson inte hittade ett svar.

- I princip är det han som avgör hur bollen ska sluta. Han brukar förr eller senare få svackor men den här gången kunde jag inte utnyttja det. Dessutom servade jag för dåligt i avgörande set, sade Larsson.

Knäoperation

Efter att ha tagit andra set med 6-4 hade han fördel av att börja serva, hade ledning 30-0 men tappade gamet - och matchen.

- Hade jag hållit min serve där hade matchen antagligen slutat annorlunda.

Efter att ha opererat knät den 14 augusti förra året var han tillbaka på ATP-touren i slutet av april i år. Utan några förväntningar alls nådde han tredje omgången både i Franska mästerskapen (förlust mot Alex Corretja, Spanien) och Wimbledon (förlust mot Todd Martin, USA).

Förhoppningen fanns om ytterligare ett par dagar i solen i Båstad. I stället blir det nu fysisk träning i gymmet inför den inledande hardcourtsäsongen i USA.

- Konditionsmässigt är det ingen fara efter uppehållet. Däremot har jag tappat en del styrkemässigt i bland annat handleden, säger han.

Regeln med så kallad "skyddad ranking" gör det möjligt för honom och för andra spelare som varit borta minst ett halvår i sträck, att spela på sina gamla rankingar vid åtta tävlingar under en niomånadersperiod och därmed slippa kvalspel.

Spelar i US Open

- Jag har utnyttjat det vid fyra turneringar. Planerna är att spela i Indianapolis, US Open och ytterligare två tävlingar, förmodligen borta i Asien.

Hur är chanserna att du är tillbaka här även nästa år?

- Jag har inte tränat som en idiot för att bara spela året ut. Jag hoppas vara tillbaka här i Båstad och spela här även nästa år men naturligtvis går det inte att ge några löften.

Tobias Österberg/TT