Sköna besked för Magnus Norman

Höften håller och känslan finns kvar

SPORTBLADET

BÅSTAD

Det var bara första omgången i Båstad, det var bara mot Mariano Puerta, rankad 140:e i världen.

Men allt det kvittade för Magnus Norman.

Det var segern han väntat och längtat så förtvivlat efter och den kom snabbare än han någonsin vågat hoppas på.

Foto: AP
Norman gick enkelt vidare till andra omgången i Båstad.

Blicken upp i himmelen, likaså den knutna näven. Det var länge sedan han var så glad - men ingen är heller så lycklig som den som fått vänta länge på en seger.

Senast för honom var i första omgången i Hamburgs Masters-turnering mot schweizaren Marc Rosset. Sedan dess har det gått två månader.

- Fantastiskt skönt att vara tillbaka på banan och att äntligen få vinna en match. Det är det här jag älskar mest av allt, sade Magnus Norman efter 6-2, 6-1.

Sköna besked

Franska mästerskapen tog slut redan i första omgången, sedan har allt kretsat kring den skadade höften, tvivlet och frågorna har hopat sig - men på tisdagen kom svaren.

Höften håller.

- Jag ville vänta med beskedet om jag skulle ställa upp här till sista stund för att vi skulle kunna testa hur det kändes. Men i dag kändes allt jättebra, jag behövde inte hålla igen i mitt spel utan kunde köra för fullt.

Känslan finns där - trots uppehållet.

- Ärligt talat trodde jag aldrig det skulle gå så här lätt men jag fick honom dit jag ville. Puerta hade kanske inte sina bästa dag men samtidigt gjorde jag honom dålig. Det var bra längd på mina slag.

Första set tog blott 27 minuter, i andra set tappade han bara tre bollar i egen serve.

En del av förklaringen fanns också i Puertas spel - eller rättare sagt brist på spel. Stundtals spred argentinaren bollen likt en politiker sprider löften i valtider.

- Förra året kom jag till Båstad med självförtroendet på topp, i år har det varit med sargat självförtroende, men som jag spelade kan det räcka riktigt långt.

Behöver vila

Segern gav påfyllning av självförtroende, den ofrivilliga vilan har gett honom tid att tänka över situationen, hur han ska i göra i framtiden.

- Jag har blivit lite mer eftertänksam och klok och kommer att lägga upp min planering lite annorlunda. Vid början av året hade jag spelat tennis varje dag i två års tid. Efter Australian Open i januari stod tennisen mig upp i halsen. Det blev helt enkelt för mycket.

Det kan ha varit skälet till den fysiska skadan - men framförallt till psykisk trötthet.

- Jag körde fast och jagade formen till Paris som aldrig infann sig. Nu har jag förstått hur jäkla viktigt det är att åka hem några veckor och ta det lugnt och koppla bort tennisen.

Tuff lottning

I år blev det en ofrivillig ledighet. I framtiden kan det bli annorlunda.

- Jag ska försöka att inte låsa mig fast vid olika mål utan ta det lite mer som det kommer men jag är så envis. Direkt efter matchen mot Puerta vill jag ut och träna, min tränare, "Fidde" Rosengren får hålla mig i tyglarna.

På tennisbanan väntar nu närmast australiern Andrew Ilie som i första omgången skickade ut Magnus Larsson med 2-1 i set.

Och Norman som för anteckningar över alla spelare på touren vet vad Larsson inte gjorde och vad han i stället ska göra.

- Jag tyckte att Larsson hade lite för dålig längd på bollen och Ilie fick styra matchen för mycket. Jag hoppas min tyngd och styrka men framförallt säkerheten i slaget ska avgöra men det är en tuff motståndare. Så här tuff lottning har det inte varit på de tre-fyra senaste åren i Båstad.

Tobias Österberg/TT