Magnus Norman vidare i Båstad

”Jag är mera motiverad nu än jag var i Paris”

SPORTBLADET

BÅSTAD

Regn, blåst och en hårdslående australier.

Inget kunde stoppa Magnus Norman från att gå vidare till kvartsfinal i Båstad på torsdagen.

Seger i två raka set mot Andrew Ilie (6-4, 6-3) och Normans och publikens hopp om en svensk seger i turneringen lever vidare.

Foto: Stefan Mattsson
Magnus Norman besegrade australiensaren Ilie i raka set i dag i Båstad.

Regnet gjorde att matchen försenades drygt fyra timmar, blåsten gjorde spelet chansartat, men hjälpte samtidigt svensken.

- Jag gynnades av de blåsiga förhållandena eftersom jag spelar med mer marginal än han. Det gav mig fördel, sade Norman.

På andra sidan nätet fanns Andrew Ilie, 25-årig australier, med mentaliteten "allt eller inget". Tennisbollen ska slås med full kraft oavsett tid, plats, eller motståndare.

Ibland lyckas taktiken - oftast inte. Det chansartade spelet har gjort honom till en publikfavorit världen över men inte gett honom speciellt många titlar.

- Kanske skulle han vinna i längden på att spela lite annorlunda men jag tror inte han är så smart att han förstår det.

Tappade direkt

Det visade sig direkt. Ilie tappade sin serve blankt i första game, det förlorade gamet betydde till slut att Magnus Norman kunde ta hem första set.

Det har talats om Magnus Normans fysiska förutsättningar. Hur han skulle påverkats av den fem veckor långa uppehållet, hans längsta sedan tenniskarriären tog sin början i åttaårsåldern.

Men i torsdagens match visade han också upp psykisk styrka. Svensken hade tolv breakbollar mot sig - han räddade allihopa, som när han lyckades hålla sin egen serve i andra set, trots att australiern hade fem chanser att bryta och gå fram till 2-0.

- Det känns bra och jag har inga problem med koncentrationen. Det är sådana här dagar annars som kan vara svåra när man får gå och vänta på att matchen ska börja. Men jag är mera motiverad nu än jag var i Paris.

”Svennis” på läktaren

På läktaren kunde bland annat Sven-Göran Eriksson se hur svensken fortsatte spela stabilt - till skillnad från Ilie.

Norman ser nu starkare och starkare ut för varje match. Höftskadan gjorde att han tvekade till att ställa upp i Båstad. Nu, efter två segrar, känns allting helt rätt.

I kvartsfinalen väntar Christophe, en av de två belgiska tennisbröderna Rochus, 90:e på ATP-ställningen men utan någon titel i karriären.

Och Norman vet hur han ska spela, det är bara att blicka tillbaka ett år tillbaka i tiden.

Då i Båstad blev det en förkrossande enkel seger, 6-2, 6-1 mot belgaren i första omgången.

- Det är en liten ettrig kontringsspelare. Spelar jag som jag gjorde i dag så har jag stor chans att gå vidare.

Tobias Österberg/TT