Snilledraget

Reserven Thomas Enqvist: Det var ett mentalt krig...

SPORTBLADET

BIRMINGHAM

Dagens svenske tennishjälte, Thomas Enqvist, tyckte att matchen mot Greg Rusedski påminde om ett parti schack.

Lustig form av pangpang-schack i så fall, men låt gå då: Storbritannien-Sverige i Davis Cup har blivit ett hjärnornas krig.

Remi efter första dagen, men Sverige har lömska drag i bakfickan.

Foto: AP
DEN HÄR THOMAS RÄCKte OCKSÅ LÅNGT Thomas Johanssons ersättare Thomas Enqvist vann i tre raka set, 7-6, 7-6, 6-2, mot Greg Rusedski. Därmed står det 1-1 i matcher inför dagens dubbel i Davis Cup-mötet Sverige-Storbritannien.

Det finns nämligen ospelade pjäser.

Sedan Damen (Tim Henman) slagit Löparen (Jonas Björkman) och Bonden (Thomas Enqvist) kvitterat mot Hästen (Greg Rusedski) återstår Tornet (Magnus Larsson) och Kungen (Thomas Johansson).

De två sistnämnda ingår nu i den Hageskogska Öppningen, en anfallstaktik på bred front som ska göra britterna matta i morgon. För att tala klarspråk: Sverige står inför både intressanta och angenäma problem efter de två första singlarna.

Australien Open-vinnaren Thomas Johansson är spelsugen och klar, men hur ska han användas?

Björkman byts mot Johansson?

Bör han inte helt plötsligt stoppas in istället för Jonas Björkman i den sista och avgörande singeln nu?

Det var ju tänkt att Johansson skulle kliva in i stället för Enqvist.

Men så gick då Enqvist ut och sköt sönder Rusedski i en serveduell som fick det att ryka i National Indoor Arena, 7-6, 7-6, 6-2, och räddade Sverige från ett mycket svårt 0-2-underläge.

Jag kallade Enqvist för Bonden, eftersom han var en joker i den här DC-matchen och inte tillmättes några större chanser i nuvarande form. Men det är uppenbarligen mycket liten skillnad på en bonde och en kung i det svenska landslaget i schacktennis.

Nu kommer Enqvist helt säkert att få spela också mot Tim Henman i morgon.

Står det då 2-2 inför sista matchen kan lagkaptenen Calle Hageskog välja en fräsch Thomas Johansson i stället för Jonas Björkman.

Först och främst gäller det dubbeln i dag. Björkman spelar, det är det enda som är bestämt. Johansson är också aktuell, men stalltipset är att det blir Magnus Larsson i alla fall.

En rysare är det under alla omständigheter.

Det såg ut som om Tim Henman anslagit en brittisk ton på det hela när han slog Björkman (6-4, 7-5, 4-6, 7-5), ty det var en sån där match som avgjordes på kanske bara en eller två viktiga bollar. Det var en oerhört hård fight, och att Henman fick 2-0 i set kändes orättvist.

- Ja, så kände jag det också, jag hade varit där och "känt på honom" i nästan alla hans servegame. Men han vann de viktiga bollarna och jag servade för dåligt, sa Jonas.

Henman snodde den svenska "vitch-gesten" rakt av efteråt, lycklig över revanschen mot Björkman, men något "brysselsteg" tog han i alla fall inte.

- För ömtåliga ljumskar, skrattade Henman.

Storbritannien kan bli schack matt i dag

Men sen jämnade det alltså ut sig när Thomas Enqvist dundrade hem två tiebreaks i rad. Det hade ju lika gärna kunnat vara 2-0 till Rusedski, särskilt eftersom britten missade sex breakbollar i första set.

- Det var ett mentalt krig, men jag servade väldigt stabilt och det avgjorde, sa Thomas.

Plötsligt väger det nu över en aning till Sverige. Seger i dubbeln i dag och Storbritannien kan vara schack matt.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM