Sverige föll i DC-dubbeln mot Storbritannien

Nu måste vi vinna söndagens båda singlar

SPORTBLADET

BIRMINGHAM

Thomas Johansson kastades rakt in i hetluften i Davis Cup-matchen mellan Storbritannien och Sverige - men han lämnade banan som en förlorare tillsammans med Jonas Björkman.

Tim Henman och Greg Rusedski vann dubbelmatchen med 3-2 i set: 7-6 (7-1), 2-6, 6-7 (4-7), 6-3, 6-3 och leder därmed med 2-1 i matcher inför söndagens avslutande singlar.

Foto: REUTERS
Thomas Johansson och Jonas Björkman föll i femsetare mot Tim Henman och Greg Rusedski.

Magnus Larsson ställdes åt sidan och in kom Thomas Johansson, fri från sina ljumskbesvär. DC-kaptenen Calle Hageskog gjorde rockaden i tron att det skulle bli ett vinnardrag, men så blev inte fallet.

Världens bäste dubbelspelare sett till rankingen, Björkman, svek i de två sista seten då han tappade fyra av sina fem sista servegame.

Världens bäste singelspelare sett till rankingen, Johansson, vek ned sig i sista set då hans volley inte alls fungerade.

När Henman och Rusedski bröt till 5-3 i Björkmans serve, svarade bland annat Johansson för en avgörande och hårresande miss framme vid nät.

Svag länk

Björkman och Johansson såg ut att ha kopplat greppet när de ledde med 2-1 i set, efter att ha tagit de flesta av sina vinnande poäng genom att spela mot Rusedski, Storbritanniens svagaste länk.

De flesta trodde att Rusedski skulle falla ur ramen i det avgörande skedet av matchen, men i stället klev den Kanadafödde britten in och pangade hem det avgörande nionde gamet i femte set.

Felfrie Tim Henman var dubbelmatchens bäste spelare och kan bli helgens svenskdödare i Birmingham om han vinner söndagens inledande singelmatch mot Thomas Enqvist eller Thomas Johansson.

Möte

- Tims energi hjälpte oss där ute på banan. Vi fick också bra utdelning på Björkmans servar på slutet och Johansson visade att han inte hör till tourens bästa volleyspelare, konstaterade Greg Rusedski.

DC-kaptenen Calle Hageskog satt på lördagskvällen i ett möte med sina spelare för att bestämma vilka som skulle spela singelmatcherna på söndagen.

- Jag ångrar inte att jag tog ut Johansson i dubbeln. Båda spelarna gjorde sitt bästa och det var lite som skiljde oss från segern, menade Hageskog.

Jonas Björkman var mycket besviken när han summerade sin insats i fullsatta och kokande National Indoor Arena:

- Jag känner en oerhörd frustration över att jag tappade fyra av mina fem sista servegame, i bland har man helt enkelt inte timingen, sade han.

- Men jag fick mycket mer hjälp i volleyspelet av Jonas när jag servade, så hela förklaringen är inte att Jonas servade svagt, inflikade Thomas Johansson.

Han säger sig vara i form och redo för ett singeluppdrag på söndagen.

- Vi kan göra det. Vi har kommit tillbaka från underlägen tidigare i dessa sammanhang, sade Calle Hageskog förhoppningsfullt.

TT