Vinciguerra missar Franska Öppna

Tvingas tacka nej på grund av ryggskada

SPORTBLADET

På måndag inleds Franska mästerskapen - men med få svenska inslag.

Grusspecialisten Andreas Vinciguerra har tvingats tacka nej till årets turnering på grund av en spricka i en ryggkota.

- Det finns inte så mycket mer att göra än att vila. Jag har varit lite förberedd på att jag kunde komma att missa turneringen, säger Andreas Vinciguerra.

Smärtorna uppkom i samband med Sveriges Davis Cup-möte med Ryssland i början av april. Vinciguerra tvingades bryta sin match på grund av kraftiga smärtor. Då trodde läkare att det berodde på problem med en disk.

Men efter magnetröntgen har det nu visat sig att det handlar om spricka i en kota på höger sida av ryggen.

Och det är inget nytt problem.

Medfött

- Det här är tydligen något som är medfött. Andreas har känt av det till och från under de senaste tre-fyra åren. Det brukar komma när grussäsongen inleds, säger hans tränare Anders Henricsson.

I stället för Paris och Franska mästerskapen väntar nu ett uppbyggnadsprogram för rygg och mage.

Förhoppningen är att kunna vara tillbaka till nästa Grand Slam-turnering - Wimbledon i slutet av juni - om Vinciguerra hinner blir frisk.

- En sista lösning skulle ju vara en steloperation och det är väl inte speciellt bra för en tennisspelare, säger Henricsson.

Kan det vara fara för karriären?

- Det vet jag inte men operation är ju en sista lösning och så långt ska det förhoppningsvis inte behöva gå.

Andreas Vinciguerra vill naturligtvis heller inte lägga sig på operationsbordet.

- Det blir ingen operation för mig, säger han.

För han har haft tillräckligt med motgångar i år.

Handskada

Han missade två månaders tennis på grund av en handskada som uppstod i samband med fotbollsträning, comebacken blev uppskjuten på grund av influensa och för varje missad vecka sjunker han ytterligare på rankinglistan.

I år har det bara blivit sex matcher på touren. På den så kallade entry-ranking som ligger till grund för vilka spelare som ska gå in direkt i turneringar och vilka som ska få kvala ligger nu ''Vinci'' på 74:e plats och snart kommer han att tillhöra den sistnämnda kategorin.

- Det blir minst sagt tufft att göra comeback, det är ett halvår som gått bort och vi kommer att få göra en del ändringar i det ursprungliga programmet, säger Henricsson.

Med Vinciguerra borta ser det ut att bara bli tre svenskar i Paris, Jonas Björkman, Thomas Enqvist och Thomas Johansson. Det är ännu osäkert om Magnus Norman kommer till spel.

TT