Magnus Norman i final i Tokyo

”Det har varit en kanonvecka”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Senast det skedde var i mars 2001 - men nu är Magnus Norman i en final igen.

Seger, 6-4, 7-6 (7-4) i semifinalen mot Vince Spadea och svensken möter nu Kenneth Carlsen, Danmark, i söndagens final i Tokyo.

Foto: REUTERS
Saken är klar - Magnus Norman sträcker näven i luften efter segern över amerikanen Vincent Spadea i dag.

Det har handlat om skadeproblem, försök till comeback men inte speciellt mycket om segrar och ännu mindre om vunna titlar. Så när Magnus Norman ska sammanfatta veckan i Tokyo är det med glädje i rösten:

- Det har varit en kanonvecka. Jag har spelat bra tennis och kan inte vara annat än jättenöjd, säger han till TT.

Men det bästa av allt är att den inte är över ännu.

Efter semifinalsegern får nu Norman för första gången sedan ATP-turneringen i Scottsdale, Arizona, spela en final. Ett par månader efter den började problemen.

Det som visade sig vara en höftskada som till slut krävde operation och en lång väg tillbaka.

Mentalt stark

Veckan i Tokyo är ett gott bevis för honom att det är möjligt att nå tillbaka dit han än en gång befann sig, i absoluta världstoppen.

- Förklaringen är väl att jag fått spela många veckor i rad och även om jag kanske inte vunnit så många matcher så har jag heller inte behövt ge upp på grund av skador. Sedan har jag tränat mot de allra bästa och varit fokuserad, jag känner mig mentalt stark igen, säger han i telefon från Tokyo.

Du har tidigare sagt att du stått bakom baslinjen och inte vågat ta för dig?

- Nej, det är skillnaden nu, jag vågar ta steget in i banan. Sedan har vi ändrat lite i serven, tidigare kändes som jag hade lite för kort sving, serven har också fungerat jättebra och jag har gjort mycket ess.

Att den mentala styrkan har kommit tillbaka fick han bevis för i semifinalen mot Spadea. Efter att vunnit första set, ledde Norman andra med 3-1 när amerikanen kom tillbaka och gick upp till 5-3-ledning.

- Det var fyra game då han inte missade någon poäng alls. Men jag lyckades bryta tillbaka och i tiebreaket spelade jag bra.

Möter dansk

I finalen väntar en nästan lika stor överraskning som Norman, nämligen Kenneth Carlsen. Den vänsterhänte dansken som förlitar sig framför allt på serve och volleyspel har vunnit blott en titel under tio års spel på ATP-touren, han har inte varit i final sedan 1999.

- Han har blivit bättre i sitt spel från baslinjen och har ju en bra serve, det blir en tuff match och det känns som att det är 50/50.

Oavsett hur det går i finalen kommer svensken ta ett rejält kliv på rankingen. Han kommer inte spela i Lyon nästa vecka, däremot avslöjar Norman att han fått löfte om ett så kallat wild card till Stockholm Open.

- Det ska bli roligt. Målsättning med resten av året är att komma i en bra position inför nästa år och slippa kvala in till tävlingarna.

Grunden till det har han lagt i Tokyo.

Tobias Österberg/TT