Magnus Norman förlorade i dag

Dansken Kenneth Carlsen för svår i finalen

SPORTBLADET

Det blev förlust för Magnus Norman i hans första ATP-final i tennis sedan april förra året.

Dansken Kenneth Carlsen vann i Tokyo med 7-6 (8-6), 6-3.

- Jag tog inte tillvara på mina chanser, förklarade Magnus Norman.

Foto: REUTERS
Okej, det blev förlust i finalen. Men Magnus Norman är på väg tillbaka till toppen.

Även Carlsen höll med om att Norman haft dom bästa chanserna i matchen.

- Han hade säkert fler breakchanser än jag hade. Så jag hade tur som lyckades vinna, sade Carlsen.

Finalen i Tokyo spelades mellan två spelare som båda tvingats vila en lång tid för skador. 29-årige Carlsen opererade axeln två gånger 2000 och kunde inte spela på 19 månader.

Magnus Norman har opererat sin vänstra höft och den tidigare världsettan, finalist i Franska mästerskapen för två år sedan, var bara rankad 212 inför turneringen.

Och det var Carlsen, rankad 121, som var den starkaste denna gång. Fina servar och perfekta returslag avgjorde mot den 26-årige värmlänningens kraftfulla spel.

I gammalt gott slag

Magnus Norman som var kvalspelare och på vägen fram till finalen slog ut andraseedade Juan Carlos Ferrero visade ändå upp ett spel som påminde om den ''gamle'' Norman.

- Mina slag kändes bra och jag rörde mig fint. Men kanske var jag lite trött i huvudet.

I första set lyckades ingen spelare bryta den andres serve. Vid 6-6 i tiebreaket missade Norman en backhand och Carlsen kunde med ett ess serva hem setet.

I andra hade Norman fyra breakchanser men det var Carlsen som tog till vara på sin enda chans. En backhandpassering vid ställning 30-40 i åttonde gamet gav dansken matchens enda break och matchen var över efter en timme och 46 minuter.

- Mentalt var jag inte med till 110 procent vilket man måste vara för i en final. Jag hoppas att det här ändå är en bra start på min andra karriär, sade Norman som ska spela de två Mastersturneringarna i Madrid och Paris den kommande månaden.

Ville vinna

- Om någon sagt till mig före turneringen att jag skulle nå finalen skulle jag ha varit glad. Men när du når finalen vill du inte förlora. Jag vill inte bli tvåa, jag har vunnit tolv titlar och Davis Cup så när jag når finalen så vill jag vinna, sade Norman som kände för sin motståndare.

- Jag är glad för hans skull eftersom jag vet vad han gått igenom. Jag vet hur svårt det är att komma tillbaka efter en skada.

Finalsegern var Carlsens andra. Den första kom i Hongkong 1998.

- Jag visste att min form var uppåtgående men jag förväntade mig inte detta. Det här är säkert en lika stor överraskning för mig som för er, sade Carlsen.

TT-Reuters-DPA