Reklam-spelaren

Thomas Johansson gör reklam för utländskt spelbolag

SPORTBLADET

Lotterilagen har stoppat utländska spelbolag från att visa upp sig på AIK, Gais och Hammarbys matchdräkter. Nästa vecka kommer tennisspelaren Thomas Johansson att bryta mot samma lag - utan att straffas.

- Det finns en lucka i lagen. Under den tid Thomas finns i Sverige finns det inget Lotteriinspektionen kan göra, säger spelbolaget Ladbrokes Nordenchef Douglas Roos.

De senaste veckorna har klubb efter klubb hotats med böter för att ha gjort reklam för utländska spelbolag. Då slår Thomas Johansson till - under nästa veckas Stockholm Open agerar han reklampelare för Ladbrokes. Men några böter kommer han inte att få.

Två veckor på sig

Från den dag Lotteriinspektionen beslutar om ett förbudsföreläggande har ett lag eller en person två veckor på sig att sluta visa upp den reklam som förbjudits. Två veckor efter starten av Stockholm Open befinner sig Thomas Johansson i Paris för att spela en ny turnering. Då bryter han inte längre mot svensk lag.

Vill inte bryta mot lagen

- I grunden vill jag inte göra något som är olagligt, men det känns som om lagstiftningen måste brytas upp i framtiden. Vad skulle hänt om Tim Henman kommit till Sverige med reklam för ett spelbolag på tröjan, skulle han gjort något olagligt då?, säger Johansson.

Det skulle han - i alla fall enligt vad Lotteriinspektionens chefsjurist Jan Nyrén säger till SvD.

- Svensk lag gäller i Sverige och den gäller oavsett om man är svensk, skriven utomlands eller utlänning på besök.

Martin Fransson