Wilanders första dag på nya jobbet

Davis Cup-kaptenen i Sverige för att lansera sin assistent: Joakim Nyström

SPORTBLADET

Mats Wilander och Joakim Nyström har många gemensamma minnen.

Plus en framtid.

Tillsammans ska tennisgiganterna leda det svenska Davis Cup-laget.

Foto: Magnus Wennman
SKA PRESENTERA SIN DUBBELGÅNGARE Sveriges Davis Cup-kapten på plats i Sverige bland annat för att lansera sin nya handplockade assistent. ”Den assisterande coachen ska vara som min dubbelgångare”, säger Mats Wilander.

Det rufsiga håret och de glansiga ögonen avslöjar att han lider av jetlag efter den långa resan från USA, men Mats Wilander är inte i Sverige, Stockholm och Kungliga tennishallen för att sova. Det är ju nu det börjar, hans nya jobb som svensk Davis Cup-kapten.

Han slår sig ner på läktaren och tittar ut över centrecourten där Björn Borg 1975 slog Jan Kodes och säkrade Sveriges första titel.

Lansera assistenten

Miljön väcker både minnen och förhoppningar inför hemmapremiären mot Brasilien den 7-9 februari.

Under Stockholm Open, som inleds med kvalspel i morgon, ska Mats Wilander lära känna de svenska spelarna och lansera sin handplockade assistent.

– Den assisterande coachen ska vara som min dubbelgångare. Förhoppningsvis blir det klart i dagarna. Jag behöver någon som jag kan snacka med, men det ska passa både mig och killarna. Det finns inga officiella förslag, säger Mats Wilander.

Enligt uppgifter till Sportbladet ska den förre världsettan samla Thomas Johansson, Magnus Norman och de andra spelarna och föreslå Joakim Nyström som assisterande förbundskapten. De har känt varandra sedan tonåren och som dubbelpar gjort succé i både Wimbledon och Davis Cup.

”Ett bra namn”

Joakim Nyström, som i år har coachat Stefan Koubek, åker i sin tur till Stockholm under helgen, för att spela sponsordubbel och diskutera framtiden med Svenska tennisförbundet.

– Det tror jag absolut att vi gör, men Mats får kratta i manegen först. Han har sagt att Jocke är ett bra namn och jag har inget emot det. Inte alls. De enda kraven vi har är att personen finns placerad i Sverige och att Mats och spelarna är överens, säger Anders Wetterberg, generalsekreterare i Svenska tennisförbundet.

Bosatt i Skellefteå

Joakim Nyström, som är bosatt i Skellefteå och under tre och ett halvt år har varit assisterande DC-kapten i Österrike, gör ingen hemlighet av att han har fått en förfrågan från Mats Wilander.

– Mats och jag talades vid senast för en vecka sedan. Det behövs någon som ska vara på hemmaplan och det är inget jag tackar nej till. Jag är intresserad, säger han.

Bor i Idaho, USA

Bor i Skellefteå

Stefan Holm