”Skrota tennis i OS”

Mats Wilander: Det är en skymf att spelarna inte satsar seriöst...

SPORTBLADET

Mats Wilander är beredd att offra tennisen när IOK, Internationella olympiska kommittén, bantar OS-programmet.

Som världsetta tackade han själv nej till turneringen.

- Det är en skymf mot OS att tennisen inte tar det mer seriöst, säger den svenske Davis Cup-kaptenen.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
OS - EN GÄSPNING Davis Cup-kaptenen Mats Wilander tackade som världsetta nej till att ställa upp i OS. "Vi har ju redan fyra per år", säger han syftande på Grand Slam-turneringarna.

1988 var ett magiskt år för Mats Wilander och svensk tennis. Bollbegåvningen från Torpsbruk, Småland och Sverige vann Australian Open, Öppna franska och US Open. Han var klart bäst i världen och hade förmodligen även tagit guld i Seoul.

Tennisen gjorde ju OS-entré, men kungen av grus var inte intresserad av att åka till Sydkorea.

Så har det fortsatt.

Eliten uteblev

Turneringen i Sydney 2000 är visserligen den med OS-mått bästa som har spelats, men det betyder inte att uppslutningen var total. Pete Sampras, Andre Agassi och Gustavo Kuerten är bara tre av världsspelarna som inte ställde upp down under. Eftersom OS-tennisen ger få rankingpoäng och saknar prispengar är många spelare inte intresserade av att delta. De passar hellre på att vila.

Mats Wilander vet hur det förhåller sig.

- Ja, jag vet inte om jag tycker om tennis i OS. Det måste jag erkänna. Jag tycker att det är så fel mot de andra idrotterna och kan inte säga att det är fel av spelarna att inte ställa upp. Vi har ju redan fyra OS per år, säger han syftande på Grand Slam-turneringarna.

Vill införa en lagtävling

Alternativet, som Mats Wilander ser det, är att IOK stryker singel- och dubbelklasserna och i stället inför en lagtävling i OS.

- Ja, jag är inne på att tennis i OS ska vara en lagtävling. Man åker skidor för sitt land, men jag tror inte att tennisspelarna känner så om de inte spelar en lagtävling. Då skulle de också förbereda sig lika mycket som en skidåkare eller en simmare.

- Som det är i dag går det inte att jämföra. Jag hoppas att spelarna ändrar uppfattning om OS. För samtidigt är det viktigt att spelarna får chansen, så att de får se hur andra idrottsmän kämpar för så lite berömmelse och så dålig betalning som många har, säger Mats Wilander.

Olympiska mästare i tennis i modern tid

Stefan Holm