”Jag ska vinna en Grand Slam”

Oseedad - men nu utmanar Enqvist världsettan

SPORTBLADET

Han har vunnit Stockholm Open tre gånger och varit fyra i världen.

I dag ser verkligheten annorlunda ut för Thomas Enqvist.

Oseedad ställs han mot världsettan Lleyton Hewitt i första omgången i kväll - och där ska vägen tillbaka mot toppen börja.

- Jag kan fortfarande vinna en Grand Slam, säger Enqvist.

Foto: LASSE ALLARD
Namn: Thomas Enqvist. Ålder: 28. Längd: 190 cm. Vikt: 87 kilo. Bor: Monte Carlo. Familj: Flickvännen Carine Demaria. Rankning: 41. Titlar i karriären: 19. Segrar i Stockholm Open: 3. Prispengar i karriären: 9 771 370 dollar. Aktuell: Möter världsettan Lleyton Hewitt i första omgången av Stockholm Open i kväll.

1999 var Thomas Enqvists stora år. Han slutade säsongen som världsfyra, gick till final i Australian Open och vann i Stockholm.

Men sedan dess har gått utför. Skadorna har varit många och sakta men säkert har 28-åringen halkat utför rankninglistorna.

När han nu kommer hem till Stockholm är det efter en bedrövlig höst. Enqvist skadade axeln efter US Open och har i princip inte kunnat spela tennis sedan början av september.

Och som om inte det räckte - i första omgången väntar världens just nu bäste spelare, Lleyton Hewitt från Australien.

Vad säger du om lottningen?

- Jag kan inte sticka under stol med att det är en tuff lottning. Men det ska bli kul och jag är inte slagen på förhand.

Hur är formen?

- Svårt att säga. Jag har bara spelat 6-8 dagar sedan US Open, men axeln är på bättringsvägen.

Du har inte så bra facit mot Hewitt (1-5), hur ska du lyckas slå honom?

- Naturligtvis måste jag spela på topp. Han är bland de snabbaste på touren och missar aldrig, så oftast blir det att du slår dig själv. Men om jag spelar med bra fart jag störa honom.

Hewitt respektlös

Hewitt är känd för att leva om en hel del på banan. Rädd för psykningar?

- Tvärtom. Han visar att han spelar med hjärtat och är respektlös. Hewitts inställning och attityd är hans bästa vapen.

Vad tycker du om årets upplaga av Stockholm Open? Förutom just Hewitt är det ont om världsstjärnor.

- Jag tycker faktiskt att det ser bra ut. Konkurrensen är stenhård och vi spelare ser lottningen och tänker: Vilket kanonfält. Men sedan är det frågan om publiken verkligen förstår det.

Inget problem att världstoppen blivit så bred att många inte känner igen namnen på spelarna?

- Titta på damtennisen. Där börjar inte tävlingarna på allvar förrän i kvarten, hur kul är det att se matcher där alla vet hur det slutar?

Din rankning har rasat rätt rejält. Kan du komma tillbaka till toppen?

- Mitt stora mål är att vinna en Grand Slam-turnering. När jag var yngre var det mer rankningfixerat, i dag är det de stora tävlingarna som lockar.

- De senaste två åren har varit under förväntan, men då och då har jag glimtat till. Jag hänger med och kan slå de bästa - så med en bra period kan jag gå hela vägen.

Perfekt avstamp

Mats Wilander tar över som Davis Cup-kapten. Vad tycker du om det?

- Det ska bli jättekul, det tycker alla vi spelare. Han är något av en barndomsidol och har en enorm pondus och respekt.

Själv då? Du har spelat proffstennis sedan 1991 - finns motivationen kvar?

- Absolut. Om jag skulle tappa spelet tappar jag nog sugen också. Men jag är en sån tävlingsmänniska - så länge jag kan konkurrera vill jag fortsätta.

I kväll får Thomas Enqvist visa om han fortfarande kan det. För en seger mot världsettan måste vara det perfekta avstampet mot en Grand Slam-seger.

Thomas Enqvist om sina tre segrar i Stockholm Open

Anders Bäckström