Becker erkänner brott - för att slippa fängelse

SPORTBLADET

KIEL

Tennisstjärnan Boris Becker är anklagad för att ha lurat den tyska staten på miljonbelopp.

Det är ett brott som kan ge fem års fängelse.

Foto: AP
Boris Becker.

I dag inleds rättegången mot en av världens mest kända idrottsmän.

Klockan 9.30 i morse klev Boris Becker in i den stora rättssalen A 101 vid hovrätten i München. En sal med 136 åskådarplatser som normalt används till rättegångar mot mördare och andra våldsbrottslingar.

Nu används den till ett av Tysklands mest uppmärksammade skattefall.

- Salen är så stor och så mörk. Det finns inga fönster och man måste kommunicera via mikrofon och högtalare. Det är allt annat än trevligt där inne, säger Huberta Knöringer, 54, domare i rättegången mot Becker till tidningen Bild.

Skattemyndigheten har vid flera tillfällen gjort husrannsakan hemma hos Boris Becker och de har bevismaterial med över 1 000 akter. Den 34-årige före detta idrottsstjärnan anklagas för att ha undanhållit staten närmare 50 miljoner kronor under åren 1991 och 1993 då han var skriven i Monaco, trots att han bodde i München.

Har redan betalat

Men enligt sport1.de tror inte statsåklagaren att Boris Becker blir betalningsskyldig för mer än 15 av de 50 miljonerna.

Tidningen Der Spiegel skriver att advokaterna har lyckats minska Boris Beckers inkomster för året 1991 med 16 miljoner dollar, närmare 150 miljoner kronor och att skatteskulden inklusive ränta i stället blir 4,5 miljoner kronor. Den summan ska Boris Becker de senaste dagarna ha betalat till skattemyndigheten.

Uppgifter i tysk media tyder på att Boris Becker kommer att erkänna redan första dagen, för att få ett mildare straff. Brottet som han är anklagad för kan ge upp till fem års fängelse - men troligen kommer Boris Becker undan med två års villkorlig dom och böter på någon miljon svenska kronor.

För utom de miljontals kronor som han är skyldig den tyska staten.

64 titlar i karriären

Anna Carlsson