”US Open-finalen 1988 är den bästa match jag sett”

Tennisoraklet Björn Hellberg chattade med läsarna

SPORTBLADET
Foto: Thomas Johansson
Chattade med läsarna.

Gandalf säger: Vilken är den mest underskattade idrottsprestation du har sett?

Björn Hellberg säger: Hej Gandalf! Jag tycker nog att J O Waldners virtuosa insatser i pingis borde ha blivit mer uppmärksammade. En bra fråga från dig - svår att kategoriskt besvara.

micke säger: Hej, Björn. Jag bara undrar vad du får alla dina snabba , välformulerade svar o funderingar ifrån. Du är en mycket klok och rolig människa som lyser upp allas tillvaro.

Björn Hellberg säger: Tack Micke för värmande ord. Dom sporrar till nya kraftinsatser. Humorn är en välgörande ingrediens i tillvaron, och dessutom tycker jag att man ska försöka värna om vårt rika språk. Ha det så bra.

micke säger: Hej igen. Jag glömde fråga dig , vem är världens bäste tennisspelare genom tiderna. Jag tycker själv att Björn Borg var outstanding.

Björn Hellberg säger: Kanske har jag en något avvikande uppfattning. För mig är antingen Rod Laver (som erövrande äkta Grand Slam-prestationer både 1962 och 69) eller Pete Sampras (med 14r GS-triumfer) allra störst, men visst ingår Borg bland giganterna. 33 raka singelsegrar som avslutning på Davis Cup-karriären imponerar enormt.

Niklas säger: Hej Björn! Vem tror du kan stå för turneringens skräll i Sthlm?

Björn Hellberg säger: Hej Niklas. Genom åren har jag börjat inse att jag är bättre på att redogöra för sådant som hänt än sådant som ännu inte inträffat. Men jag ska göra ett sökför att agera spåman: Thomas Johansson, Sjeng Schalken eller Lleyton Hewitt kanske plockar hem trofén på söndag.

Martin säger: Hur klarade du av att referera tennis i måndags när ditt favoritlag HBK spelade samtidigt?

Björn Hellberg säger: Hej Martin. Ditt kloka påpekande får mig att drömma om en väsentlighet: att den delbara människan konstrueras å det snaraste...

britten säger: Vad har du för knep för att hålla koll på alla årtal som du kan o s v

Björn Hellberg säger: Hej Britten. Vanskligt att genmäla denna fråga. Men kanske kan man anamma vissa knep. När någon frågar mig när freden i Roskilde hölls svarar jag med 1658 därför att Werner Göransson från Laholms IF 1936 segrade i SM i tresteg med 1458. Vet man det är det bara att lägga till siffran 200 så har man det rätta fredsårtalet...

Nora säger: Hej! Hur kommer ni på alla frågor till "På spåret"? Har du allt i huvudet?

Björn Hellberg säger: Hej Nora - en del finns med från början, men mycket måste kollas, dubbelkollas och trippelkollas så att slamkrypare undvikes. Vissa ämnen ger sig självt, men när det handlar om kemi, fysik, teknik och modern popmusik är man som Margaret Mitchelltiteln: Borta med vinden...

Bergkamp säger: Hej Björn! Gillar ditt språkbruk och din humor. Tror du Schwarz kommer att ta tillbaka sin plats i startelvan i Sunderland?

Björn Hellberg säger: Hej Bergkamp (förpliktigande namn förresten) - Nej, jag tror att kämpen Stefan får besvär med att återta sin plats i startelvan, men förutsättningarna har ändå ljusnat för honom i med managerbytet.

Oskar säger: Hej! Vilken anser du är tidernas tennismatch? Och vilken är den bästa match du har sett?

Björn Hellberg säger: Hej Oskar - finalen i US Open 1988 kan möjligen ta förstapriset. Wilander triumferade över Lendl i en diamanthård femsetare och blev förste svenske vinnaren i turneringen. Han använde hela sin strategiska kapacitet (Mats var ju en taktiker á la den finländske fältmarskalken Gustaf Emil Mannerheim), slicade backhanden 1300 gånger och tog skilje med 6-4 efter en enorm holmgång.

Stina Fuhr. säger: Hej Björn!Här har du en Laholmare till! Fast jag sitter utomlands pga av mina studier just nu...men jag har tagit med mig manga av dina böcker!Dom hjälper bra mot hemlängtan.

Allt gott inför framtiden

Stina

Björn Hellberg säger: Hej du laholmare! Klart att du längtar till Laholm, en stad man inte bör lämna i alltför långa passager. Hellbakken är fortfarande vid liv. Ha det så bra.

Gekko säger: Vem tycker du är mest värd att vinna alllsvenskan av de tre topplagen?

Björn Hellberg säger: Hej Gekko - det förefaller mig som om Djurgården är jämnast. Men det lag som toppar efter sista omgången är självfallet en värdig mästare. Man brukar ju hävda att en sluttabell är det ärligaste som finns.

Micke123 säger: Arhur Ashe slog Björn Borg I wimbledonkvarten 75. Vilka besegrades av BB på vägen dit. Hur mångga segrar allt som allt har BB i Wim?

Björn Hellberg säger: Hej Micke 123: Utöver de 41 raka singelsegrarna 1976-81 vann Borg fyra matcher 1973 (föll mot Roger Taylor i kvarten, 7-5 i femte sedan britten haft försprång med 5-1), två matcher 1974 (föll mot Ismail ElShafei (tog bara sex games och sex poäng i mottagningen) och fyra matcherf 1975 (föll som du påpekade mot blivande ettan Arthur Ashe). Sedan stoppades ju sviten av McEnroe 1981.

yens säger: Du har en sån imponerande bredd i ditt idrottskunnande, det är inte bara tennis (ovan har vi redan sett både fotboll, friidrott & pingis). Finns det någon idrott du INTE är intresserad av?

Björn Hellberg säger: Hej yens - ja: trav- och bilsportg är jag rätt ointresserad av (har aldrig suttit i en sadel och behövde 18 år för att lära mig tanka bilen) men jag förstår att dessa områden kan fascinera många andra. Mina absoluta favoriter är tennis, fotboll, längdåkning på skidor, bordtennis och brottning (helst fristil).

fonzie säger: Finns det idag några svenska talanger som har potential att bli topp tio?

Björn Hellberg säger: Hej fonzie - rekryteringen är inte lika bred som i forna tider, och det kan bli tufft för de nuvarande löftena att slå sig in på 10 i topp. Men vem vet? Kanske lyckas Robin Söderling, Joachim Johansson eller någon annan. Hoppas det.

Gusten säger: Hänger kärlek ihop med prestation?

Efter Norman blev dumpad av Hingis, har han ju knappt vunnit ett set!

Björn Hellberg säger: Hej Gusten. En intressant teori (vem har inte tappat i kapacitet efter damkontakter?) - men det finns faktiskt också sådana som lyckats förena äktenskap med toppidrott. Jag vet åtminstone ett par...

Sunderland säger: Morsning Björn... hur ser du på Howard Wilkinsons chanser att "frälsa" Sunderland?

Björn Hellberg säger: Hej Sunderland! Hoppas att Wilkinson kan motivera spelarna, speciellt Kevin Phillips som varit på kollisionskurs med Peter Reid. Alla vi rättrogna "svarta katter" vill ju uppleva åtminstone en tillstymmelse av framgångar. Som det är nu får vi finna oss i att vår glansperiod återfinns på 1890-talet. Då var vi bra!

mackan säger: Hejsan björn! Vill säga att jag är mycket imponerad av din djupa och breda kunskap, och dina böcker är jättebra!

Björn Hellberg säger: Hej Mackan. Trevligt att höra att du gillar mina böcker. Jag har sedan 1969 skrivit 24 tennisböcker som ingen läser. Större är dock intresset för deckarna. Min 13:e och senaste Sten Wall-deckare hetrer Funny Fanny och utspelas i TV-miljö. Ingvar Oldsberg överlever boken...

Arne säger: Hej, Björn! Två frågor: Under vilken period spelades den vackraste tennisen? Kan inte pubägaren i dina deckare få tips om ett mjällschampo? Varma H. Arne

Björn Hellberg säger: Hej Arne! Tack för tipset om mjällschampo till Sture Hansson. Ska låta Sten Wall framföra ordinationen. Beträffande första spörsmålet: var epok har sin speciella tjusning. Personligen saknar jag den variation med stoppbollar, vinkelspel m m som förekom på 60-talet, men det går ju undan i sådant svindlande tempo i dag att det knappast finns utrymme för alltför många finesser.

ARTIKELN HANDLAR OM