Systrarna Williams till final i morse

Lillasyster Serena räddade två matchbollar

SPORTBLADET

Hon sägs vara den främste utmanaren till att bryta systrarna Williams dominans.

Det visade också Kim Clijsters i semifinalen mot Serena Williams - tills det verkligen gällde.

5-1-ledning i avgörande set, två matchbollar, men till slut blev det en bitter belgisk förlust och åter igen en syskonfinal.

Foto: AP
Två räddade matchbollar och finalplats i Australian Open - Serena Williams har anledning att jubla.

Kim Clijsters log sitt berömda leende, försökte till och med dra ett skämt, men inga leenden i världen kunde dölja faktum. Hon hade allting i sina egna händer - men klappade ihop totalt.

- Jag var så nära att besegra henne, sade hon och ingenting kunde vara mera sant.

19-åringen hade tagit första set, hon hade vad som såg ut som en ointaglig ledning, 5-1 i avgörande set.

Och han hade matchboll, inte bara en utan två stycken vid ställningen 5-2.

- Jag var inte nervös, inte alls, hävdade hon.

Få av åskådarna vid centercourten skulle hålla med henne.

Passiv

För när matchbollarna försvann bort, när Serena Williams kröp allt närmare så blev också Clijsters mera passiv och mera försiktig.

Hon fick ytterligare en chans, vid ställningen 5-4, kunde hon serva hem matchen. Men två raka dubbelfel gav i stället 30-0 till Serena Williams och början på slutet.

Setsiffrorna blev till slut 4-6, 6-3, 7-5.

- Ärligt talat begriper jag inte hur jag kunde vinna, medgav Serena efteråt.

- Jag försökte intala mig själv att jag inte hade något att förlora och kämpade för en poäng i taget, till slut var matchen över, sade Williams.

Därför ser lördagens finalpar ut som så många gånger tidigare de senaste åren, storasyster Venus Williams mot lillasyster Serena Williams. För Venus väg till finalen blev betydligt enklare, 6-3, 6-3, mot Justine Henin-Hardenne.

''Spelade aggressivt''

Belgiskan med damtennisens vackraste backhand ses även hon som en av de få spelare som kan rubba systrarna Williams på tennisbanan. Men den här gången var hon chanslös. Plågad av kramper i maratonmatchen i fjärde omgången mot Lindsay Davenport var hennes fysiska tillstånd hårt ansatt inför matchen mot Venus. I semifinalen fick hon dessutom besvär med en ömmande axel.

- Hon spelade verkligen aggressivt och jag kunde inte pressa henne tillräckligt. Min axel smärtade i slutet av matchen och jag var också trött, sade Henin efteråt.

För Venus Williams är det första finalen någonsin i Australian Open men fjärde gången Grand slam-finalen i rad som hon möter sin lillasyster.

Och inför lördagens final kan hon bara hoppas på en annan utgång än de tre senaste, då har nämligen lillasyster varit störst.

TT-Reuters