"De kan vinna med 5-0, det kan inte vi..."

Wilander om DC-kvarten: Australien är favoriter

1 av 3
Mats Wilander.
SPORTBLADET

MALMÖ

Mats Wilander tänker nog inte på det men i några snabba meningar sågar han svensk tennis utveckling.

- Vi måste tillbaka till självinstruktionen bland unga spelare. På vår tid hittade vi alltid på egna grejer och lärde oss av varandra när tränarna vände ryggen till.

Björn Borg visade vägen och fick mängder av ungdomar att vilja bli som honom. Mats Wilander, Stefan Edberg, Anders Järryd - listan på svenska världsstjärnor var ett tag lång så att den fyllde halva topp tio på världsrankingen.

I dag när Sverige tar emot Australien i Davis Cups kvartsfinalomgång är publikintresset visserligen ganska stort men den riktiga haussen dränks i förhandssnacket till fotbollsallsvenskan.

När svensk tennis definitivt tog steget från överklassport till en seriös idrott för alla föll man samtidigt i fällan och blev överorganiserat.

Föräldrar och tränare styr för mycket anser Mats Wilander.

- Det är glädjen för idrotten som föder vinnare, säger han.

Nytt ideellt projekt

Vi som minns Wilander som den kylige taktikern som aldrig visade känslor på banan blir lite förvånande nu när han brinner för allt som handlar om svensk tennis.

Wilander Tennis Camp är ett nytt projekt som ska utveckla svenska tävlingsjuniorer genom föräldrafri träning under kvalificerade tränare och samtal med Wilander. Ett ideellt projekt som Mats hoppas ska leda fram till de känslor som drev honom och alla hans kompisar under svensk tennis guldår.

- Det gäller för oss att få talangerna att välja tennis i stället för ishockey eller fotboll. Jag är säker på att Stefan Edberg hade blivit bäst i ishockey om han valt det. Lika väl som Peter Forsberg hade blivit bäst i tennis.

I DC-matchen mot Australien är Sverige klart nederlagstippat.

- Vi är inte favoriter. Australien kan vinna med 5-0, det kan nog inte vi. Men vi kan mycket väl vinna med 3-2. Det enda jag vet är att det kommer att bli en mycket bra tennismatch med fyra världsstjärnor som visar upp sig.

Nyckelmatch är Jonas Björkmans inledning mot Mark Philippoussis. Vinner Björkman den finns det klar chans att Wilanders tips med 3-2-seger kan slå in.

Björkman inleder mot Philippoussis

Stefan Alfelt