- Sex före match stimulerade mig

Yannick Noah talar ut om sitt vilda liv som tennisstjärna

1 av 2 | Foto: AP
hade sex i omklädningsrummet Yannick Noah gjorde mycket mer än att bara vinna Franska öppna under sin karriär. Nu talar han ut om sprit, sex och droger.
SPORTBLADET

KIEL

Han var den svarta trollkarlen i den vita sporten, publikfavoriten med rastafrisyr som förgyllde tennisen.

Och som värmde upp med sex och alkohol.

Nu talar Yannick Noah ut om livet på touren.

Han vann Franska öppna mästerskapen 1983 och sedan dess har ingen färgad man vunnit någon Grand Slamtitel i tennis. Fransmannen Yannick Noah var tillsammans med Stefan Edberg, Boris Becker och John McEnroe en av de största stjärnorna på 1980-talet.

Då när tennisen var minst lika mycket show och fest som allvar.

- Jag hade sex i omklädningsrummet precis innan en match. Det stimulerade mig i början av matchen, men mot slutet var jag ruskigt trött, säger Yannick Noah till den tyska tidningen Sport Bild.

Har använt kokain

- Mot slutet av min karriär drack jag konjak före inomhusmatcherna. Det hjälpte mig definitivt, annars hade jag inte kunnat motivera mig.

Han erkänner också att han använt droger, både både marijuana och kokain.

- Ja, men aldrig under en turnering, däremot har jag rökt mycket efter turneringarna. Marijuana är en avslappnande drog.

- Det finns en stor skillnad mellan sällskapsdroger och droger som är prestationshöjande. Kokain har aldrig hjälpt någon att vinna en match eller få ett bättre liv.

- Numera så dopar man sig. Det är bedrägeri och existerar inte i min värld.

Yannick Noah, 42, försörjer sig numera som musiker.

Han ger mellan 40 och 50 konserter per år, ibland tillsammans med John McEnroe, och är mitt inne i productionsarbetet av sitt sjätte reggiealbum.

Gillar inte Hewitt

Han är fortfarande aktiv på senior-touren, men är inte speciellt intresserad av dagens top-tennis.

- Spelarna är som automater. De är drillade till att vinna. Bland herrarna saknas rätt typer, säger han.

- Lleyton Hewitt gör mig förbannad. Jag skulle gärna prata med en psykiatriker om honom. Det ska inte låta så negativt, men när han under fem minuter ilsket springer från det ena hörnet till det andra för att slå bollen hårt över nätet blir jag trött. Jag tycker att han är långtråkig.

Själv var Yannick Noah mer intresserad av att ha roligt på banan och bjuda publiken på underhållning än att segra.

- Att vinna är inte allt. Det vackra med sporten, skådespelet, ville jag alltid vara en del av. Och jag tror att det är det som tennispubliken fortfarande vill ha.

Var rankad trea i världen

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM