De är offer för damtennisen

Tennisskribent: Få har en framtid efter att de fyllt 23

SPORTBLADET

LONDON

En mager kropp, revbenen avtecknar sig tydligt på Daniela Hantuchova.

Bilderna upprörde hela tennisvärlden.

Men hon är inte den enda. Nu kommer en ny bok som berättar om damtennisens offer.

Listan är lång.

Foto: GETTY IMAGES
Bilden av Daniela Hantuchova slog ned som en bomb i damtennisen. De fysiska kraven har höjts för spelarna och den hårda träningen sliter på de unga spelarnas kroppar.

Om bara några dagar inleds årets stora tennishändelse, Wimbledon. Men den traditionsrika och glamourösa turneringen har en baksida.

Den brittiske tennisskribenten Michael Mewshaw har skrivit boken "Ladies of the Court: grace and disgrace in womens tennis" (ungefär "Damerna på tennisbanan: ära och vanära i damtennisen) där han berättar om plågande föräldrar, sexuella bindningar och exploatering.

Michel Mewshaw har rapporterat om damtennis i mer än tio är. I tidningen Daily Mail berättar han också om damtennisens offer.

- För det första är termen damtennis felaktig, det handlar nästan uteslutande om tonåringar. Få har en framtid efter att de fyllt 23 år, påstår Mewshaw.

Chockerande bilder

Den samvetslösa, enligt Mewshaw, fokuseringen på ungdomlig talang skadar inte bara det fysiska välbefinnandet men även tennisspelarnas psykologiska och sociala utveckling.

Häromdagen publicerades de chockerande bilderna på en mager Daniela Hantuchova. Mewshaw är mycket kritisk till hennes engelske tränare Nigel Sears.

- Han medgav att hon förlorat alarmerande mycket i vikt men sade ändå att hon var i form och var stark.

Detta är, anser Mewshaw, ett tecken på tennisens självbelåtenhet.

Tennisen domineras av mycket vältränade spelare som systrarna Williams och Amelie Mauresmo. Men för att uppnå den formen måste de träna upp mot sex timmar om dagen vilket är ohälsosamt för så unga kroppar.

Mewshaw tar exemplet Martina Hingis som på grund av upprepade skador i princip har fått dra sig tillbaka vid 22 års ålder.

Anna Kournikova har spelat och tränat hårt sedan hon var nio år. Anledningen till att hon aldrig utvecklades till den stora stjärnan (på tennisbanan) är att hon förföljts skador i rygg, ben, axlar och handleder.

Tracy Austin, debuterade som 15-åring, utkämpade många dueller med Chris Evert. Austin drabbades av skada efter skada och är idag närmast ett fysiskt vrak.

Drivande föräldrar

Andrea Jaeger tränandes av sin pappa. Vid en förlust lät han henne inte ens duscha utan släpade henne till bilen och körde nära 175 mil hem. Under hela resan skällde han på dottern för förlusten.

Michael Mewshaw beskriver också de underliga förhållanden mellan kvinnliga spelare och deras betydligt äldre manliga tränare. Han berättar att han intervjuat en erkänd psykolog. Denne berättade att han haft tre av de 20 bästa kvinnliga spelarna i världen som patienter.

Samtliga hade försökt ta sig ur tränarens grepp men blivit hotade med juridiska åtgärder om de försökte.

Enligt Mewshaw är Jennifer Capriati inte den enda som tagit till droger för att klara sig i den hårda tennisvärlden - eller använt droger för att ta sig därifrån.

Fysiska vrak, skattefifflande föräldrar och narkotikabrott - damtennisens svarta lista

Leif Kasvi