Söderling chanslös mot hemmafavoriten

”Jag måste ändå vara nöjd med min turnering”

SPORTBLADET

Han skrällde mot Verkerk och visade mental styrka i vändningen mot Elseneer.

Så kom mötet med Tim Henman.

Där, i den tredje omgången av Wimbledon, tog det slut för Robin Söderling, 18.

- Jag måste ändå vara nöjd med min turnering. Förhoppningsvis betyder den här veckan mycket för självförtroendet, säger han efter 3-6, 1-6, 4-6 mot hemmafavoriten.

Som väntat var tiondeseedade Henman för skicklig, för smidig, för snabb och för följsam för att Söderling på allvar skulle kunna hota.

Efter ett hyggligt första set, där Söderling vid ett tillfälle lyckades bryta Henmans serve, fick svensken riktigt svårt i det andra. Servereturerna var för tama, de egna servarna för svaga - och nerverna gick inte att hålla i styr.

Det var kanske förståeligt.

Svårt i egen serve

I sin första Wimbledonturnering i karriären hade Söderling plötsligt hamnat på centercourten i världens mest prestigefyllda turnering, med hela Englands strålkastarsken riktat emot sig.

Med 13 800 åskådare och miljoner tv-tittare.

Med mycket att vinna, men med för lite rutin.

Det gick inte riktigt ihop.

- Det var som en helt annan sport där ute, säger Söderling när han jämför centercourten med sidobanorna där han spelat tidigare i turneringen.

- Innan hade jag spelat tre matcher i Roehampton (i kvalet) och två på sidobanorna. Men centercourten var lite annorlunda.

Den var snabbare och hårdare - och mer passande för en serve- och volleyspelare som Tim Henman. I Wimbledon har 28-åringen med fyra semifinalplatser gjort centercourten till sitt eget vardagsrum.

Där trivs han, och det märktes i spelet.

Bra på nät

- Han stressade mig hela tiden, säger Söderling.

- Så fort jag tappade längd i slagen så var han framme på nät, och där missar han ju inte särskilt mycket. Dessutom var jag inte särskilt nöjd med min serve. Han fick tag i servarna väldigt bra, och då blev det jobbigt.

I elva av sina tretton servegame hade Söderling en eller flera breakbollar emot sig. I sju av fallen lyckades Henman utnyttja breakchanserna.

Det bidrog starkt till engelsmannens 3-0-seger.

Trots för förlusten var Söderling inte alltför besviken, och det ska han inte vara. För trots att han inte räckte till på lördagen kan han ändå se tillbaka på ett par stärkande tennisveckor.

En av de yngsta

Först gick han igenom tre kvalmatcher med bara en setförlust.

Sedan slog han ut Franska mästerskaps-finalisten Martin Verkerk i första omgången av huvudturneringen - och kryddade det med segern över belgiern Gilles Elseneer.

Det gör honom trots allt till en av de yngsta svenskarna som på senare år slagit igenom i Grand slam. Spelare som Magnus Norman, Thomas Johansson och Jonas Björkman hade samtliga passerat 20-årsstrecket när de för första gången tog sig förbi andra omgången i Melbourne, Paris, Wimbledon eller US Open.

Söderling fyller 19 i augusti.

Han har framtiden för sig - och han hoppas på fler chanser framöver.

Slipper kval?

En chans får han redan i Båstad, i Swedish Open om två veckor, där Söderling fått ett så kallat wild card.

Fler chanser lär komma under året.

Med de 15 poäng han fått för avancemanget till tredje Wimbledonomgången närmar han sig topp-100 på världsrankingen.

Det betyder mycket.

- Det skulle kanske innebära att jag kan komma med i några ATP-turneringar, säger Söderling.

- Och kanske att jag slipper kvala in i Grand slam.

Jakob Sillén/TT