Stjärnskottet från Sibirien

Maria Sharapova, 16, är den nya Kournikova

SPORTBLADET

LONDON

Damtennisen har fått en ny rysk uppstickare. Maria Sharapova – från Sibirien.

– När jag går in i en turnering förväntar jag mig att vinna, sa hon efter att ha slagit ut tioseedade Jelena Dokic i Wimbledon.

Foto: reuters
16-åriga Maria Sharapova slog sensationellt ut tiondeseedade Jelena Dokic i går.

Att den ryska tennisen numera är att räkna med är ett faktum. I Wimbledon håller "att räkna med" på att utvecklas till dominans. Hela fem ryskor har nått fram till åttondelsfinalen.

Nummer fem att ta sig vidare i går var den senaste av Kournikova-kopiorna som vill vara med i hetluften på allvar – blott 16-åriga Maria Sharapova.

Glädje i kyssar

Med slängkyssar till publiken och ett tack till högre makter visade hon sin glädje. I två raka set slogs tioseedade Jelena Dokic från Jugoslavien ut.

– Jag är glad och jag är överraskad, säger Maria Sharapova.

På ett wildcard är hon den fjärde i Wimbledonhistorien som når så här långt. Hennes längd på 1,83 meter ger henne en matchvinnande räckvidd och en vass serve. Hon höll serven rakt igenom matchen. Pricken över i:et blev ett ess i matchbollen. Hennes åttonde ess för dagen.

– Jag är sexton år och vidare till fjärde ronden i Wimbledon. Hur ovanligt är inte det? Men jag visste att en dag skulle det komma, säger Sharapova.

Fem ryskor vidare

Hon får gott ryskt sällskap i åttondelsfinalen. Ytterligare fyra ryskor vann i raka set sina matcher i tredje ronden.

Anastasia Myskina slog spanska Conchita Martinez, Svetlana Kuznetsova var överlägsen fransyskan Emelie Loit. Vera Zvonareva besegrade Uzbekistans Iroda Tulanova och ungerskan Aniko Kapris var underlägsen Elena Dementieva.

I åttondelsfinalen kommer ryskorna att få bekänna färg. Systrarna Williams står för motståndet. Serena tar sig an Dementieva och Venus ska hindra Zvonareva.

Sensationen Sharapova ställs mot landsspelaren Kuznetsova. Och om vi ska ta henne på orden blir det en ny seger.

– När jag går in i en turnering förväntar jag mig att vinna. Det är min filosofi, säger den vinstlystna Maria Sharapova.

Den ryska revolutionen – fem spelare har gått till åttondelsfinal

Daniel Gunnarsson