Hemligheten bakom framgången – sonen

Jonas Björkman tackar familjen: Jag har hittat en ny styrka i Max

SPORTBLADET

LONDON

Det är tre år sedan senast.

Men nu är Jonas Björkman vidare till fjärde omgången i Wimbledon.

Med hjälp av två extra kilo muskler på överkroppen och ett nytt hemligt vapen – sonen Max – så satsar Jonas i dag på att komma ännu längre.

– Jag har hittat en ny styrka i Max, säger Björkman till Sportbladet.

Foto: EPA
Jonas Björkman har familjen på plats under Wimbledon. Det har gjort att han fått styrka att spela så bra. I dag spelar han i fjärde omgången mot Max Mirnji.

I går laddade Jonas Björkman med lite träning, shopping och en middag med sin fru, son och dubbelpartner med familj i London.

Nu när han har tagit sig vidare till andra veckan i Wimbledon så kan han gå hur långt som helst.

– Vi är 16 gubbar som har gått vidare till andra veckan och alla har lika stor chans att vinna. Max Mirnji som jag spelar mot i morgon (läs i dag) har jag vunnit mot tidigare och det är skönt att ha statistiken med sig, det är en mental trygghet när jag går in på planen. Sedan spelar det ingen roll hur mycket jag vinner med, säger Jonas.

Bättre fysik

Björkman är helt skadefri och har tränat hårt för att komma tillbaka. Laddad till tusen, positiv och målinriktad.

Det var år 2000 som han kom så här långt sist i Wimbledon. Nu har han ett nytt team bakom sig, ny tränare, en mental rådgivare och en fysioterapeut som har gjort honom till en ny man.

– Det är bra gubbar jag har bakom mig, säger Jonas glatt.

De har hjälpt honom att få två kilo mer muskler på överkroppen och hjälpt till att få honom i bättre fysisk form än någonsin.

Men den som förändrat honom mest är sonen Max – dock inte döpt efter hans vitryske motståndare.

– Tidigare hade jag väldigt höga förväntningar och krav på mig själv men ibland är det bara en nackdel med pressen och besvikelsen som kommer om man inte spelar bra. Nu har jag hittat en bra balans. Jag kommer tillbaka från planen och får ett leende från min son, som inte har någon koll på om jag har vunnit eller förlorat. Jag får komma in i hans värld lite och då spelar det inte lika stor roll om jag har förlorat.

”Bra tajming”

Även om han trivs med att vara pappa så har han inga planer på att lägga tennisen på hyllan.

– Det är många som just har blivit pappa som spelar tennis. Det är bra tajming att bli pappa nu och se bara på Agassi, för honom är det likadant för han är över 30 och det går bra. De som är 20-25 är inte särskilt desperata att bli pappa och har säkert något annat som påverkar deras tennis. Men att bli pappa har fått mig att spela bra tennis, säger Jonas Björkman.

Men ibland är det lite jobbigt också när Jonas bara hinner träffa Max lite på morgonen och sedan en kort stund på kvällen.

– Det är lite hektiskt. Och det är jobbigt om det är någon grand slam-turnering och jag tvingas vara borta en vecka och inte får se honom. Men min fru ställer upp till 100 procent och jag får ta igen det senare, säger Jonas.

Jonas har gått vidare i både singeln och dubbeln och givetvis är singeln som betyder mest.

– Men jag vill alltid spela dubbeln också och för mig är det vardag att spela bägge.

Men först väntar vitryssen Max. Och efter matchen sonen med samma namn.

Ulrika Häggroth