Björkman till kvartsfinal i Wimbledon

I kvartsfinalen får han möta amerikanen Andy Roddick

SPORTBLADET

Efter succéåret 1997 sade många att en kvartsfinalplats i Wimbledon bara var en tidsfråga för Jonas Björkman.

Tid är just vad det har tagit.

Sex år senare är han där - och han är mån om att ta sig ännu längre.

- När man är 31 har man kanske inte så många fler år på sig, säger Björkman efter 3-1 i set mot Max Mirnyj i fjärde omgången.

Han säger att han inte känner sig särskilt gammal, och han har under den senaste veckan visat att det finns mycket stor tennis kvar i den 31-åriga kroppen.

Men samtidigt vet Björkman att varje förlorat år är en förlorad chans, och till slut kommer chanserna inte tillbaka.

När konkurrensen hårdnar sorteras de äldre namnen ut. När nya stjärnskott kommer fram är det spelarna över 30 som får kliva ut genom bakdörren.

Därför betyder årets kvartsfinalplats mycket.

- Det gäller att ta sina chanser, konstaterar Björkman - som hittills imponerat och som i nästa omgång ställs mot amerikanen Andy Roddick.

Gammal och ung

Kvartsfinalen mot Roddick blir intressant, för de är på flera sätt varandras motsatser.

20 år gammal spås Roddick bli USA:s näste storstjärna. 31 år ung är Björkman en stjärna som har få svenska arvtagare.

Med sin serve är Roddick en av de kraftfullaste spelarna på touren. Med sina servereturer är Björkman en av de mest sevärda.

Till onsdagens möte lär Roddick, som för två veckor sedan vann grästurneringen i Queens och som på måndagen slog ut thailändaren Paradorn Srichaphan, gälla som favorit.

Det passar svensken perfekt.

- Jag gillar att vara lite underdog och få slå ur underläge, konstaterar Björkman - som har 1-0 i inbördes möten med amerikanen.

Bra passeringar

- Jag mötte honom i Nottingham i fjol, på gräs, och vann både matchen och hela turneringen. Jag tror att jag har en god chans mot honom. Han kommer nog att försöka stå kvar vid baslinjen, för när han gick fram på nät senast gick det inget vidare för honom.

Då var Björkmans passerslag för effektiva - precis som de stundtals var mot vitryssen Max Mirnyj på måndagen. I segern med 6-4, 3-6, 6-3, 7-6 (7-4) var Björkmans skicklighet till slut avgörande när Mirnyj inte hann med i sidledsförflyttningarna.

Men Björkman var ändå inte helt nöjd.

Inte rent spelmässigt.

- Jag tycker att jag i början hade svårt att få rätt glöd i ögonen. Men så blev jag lite förbannad, fick lite aggression och lite adrenalin, och då kom också reflexerna som man måste ha för att ta Mirnyjs hårda servar.

Tror på sig själv

För Björkman är avancemanget till Wimbledons kvartsfinal en av de främsta meriterna i karriären. Fortfarande rankar han semifinalplatsen i US Open 1997 högre, men Wimbledon kommer strax därefter tillsammans med kvartsfinalerna i Australian Open 1998 och 2002.

Faktum är att bara två andra svenskar har nått ända fram till Wimbledonkvart under de senaste tio åren.

Thomas Enqvist gjorde det 2001 - men föll mot Patrik Rafter.

Christian Bergström gjorde det 1994 - men föll mot Boris Becker.

Jonas Björkman hoppas nå längre än så, och han är numera inte rädd för att säga det. När en amerikansk journalist frågar honom om han ser sig själv som en eventuell slutsegrare är svaret osvenskt:

- Ja, säger han.

- Varför skulle jag inte göra det? Jag har slagit en del bra killar här, och jag har slagit Roddick tidigare. Jag vill tro att jag har chansen.

Jakob Sillén/TT