Mental hjälp bakom Enqvists seger

”Det har gett mig andra perspektiv”

SPORTBLADET

Vinsterna saknades - liksom självförtroendet.

Då valde Thomas Enqvist att ta hjälp av en mental rådgivare och hittade tillbaka igen.

- Det har gett mig andra perspektiv, inte bara när det gäller tennisen, säger han.

Vägen tillbaka till tennistoppen har inletts för Enqvist. Ett litet - men mycket övertygande - steg tog han på onsdagen i första omgången av US Open. Albert Portas fick bara sex game och drygt en timmes spel på bana 7 när svensken vann i tre raka set, 6-2, 6-3, 6-1.

Och Enqvist som tvingades kvala in i turneringen har nu vunnit fyra raka matcher.

Det låter kanske inte mycket, men för någon som inför US Open hade blott sju segrar på hela året är det enormt.

- Jag känner att jag är på väg tillbaka, det är så roligt när jag spelar på en nivå där jag vet att jag kan spela. Oavsett vinst eller förlust, det är roligt att vara ute på banan och jag gör mig själv rättvisa, säger Enqvist.

Mental hjälp

En del i förändringen, tackar han en person utanför tennisen för, Kjell Enhager. Han hjälpte Enqvist under sommaren med mental rådgivning.

- Det var min tränare, Micke Stripple, som hade varit på föredrag med honom, vi träffades och pratade. Jag har alltid känt mig mentalt stark men det har ju varit en ny situation i år, säger Enqvist.

Men det handlar inte bara om mental träning, det gäller också att vinna matcher och det har han börjat att göra nu och dessutom övertygande.

- Självförtroende får du när du vinner kontinuerligt, jag har hittat mina linjer i mitt spel och har en annan trygghet. Jag rör mig bra, har högt tempo i kroppen och har mycket tid därute på banan.

Oväntat motståndare

Under de fyra matcherna hittills i US Open har svensken inte tappat ett enda servegame. Och Albert Portas, en utpräglad grusspelare med lång och svepande sving kändes sig förmodligen som en julklappshandlare den 23 december - det var alldeles för lite tid för att hinna med.

- Det gäller att spela i högt tempo, om du går ned i tempo och Portas kan börja driva med sin forehand så är han jättebra. Men jag rör mig kommer rätt till bollen och när jag är i bra form och spelar den här typen av tennis så passar den här typen av motståndare mig.

Enqvists nästa motståndare är av samma spelartyp - men inte det förväntade namnet. Gaston Gaudio, seedad 30:e i världen förlorade nämligen mot chilenaren Nicolas Massu i tre raka set.

- Massu har en riktigt bra förstaserve men förhoppningsvis kan jag returnera lika bra och diktera poängen.

TT