Vinciguerra föll mot Agassi

...men ”Vinci” vann publikens sympatier

SPORTBLADET

NEW YORK

Resultatet blev det väntade, men inte sättet som Andreas Vinciguerra förlorade på.

För den ''omöjliga'' matchen mot Andre Agassi blev ett bevis på att han är på gång igen.

Och även om Vinciguerra förlorade US Open-matchen så vann han något annat, New York-publikens sympatier.

Det var de två roligaste timmarna Andreas Vinciguerra upplevt på tennisbanan på mycket länge och han ville aldrig att det skulle ta slut.

Det ville inte publiken heller.

För de som kommit för att se en slakt fick i stället se en kamp, och Agassi som trodde vägen var fri till tredje omgången av US Open mötte ett farthinder som kämpade till bollen låg stilla på marken.

- Att få spela mot Agassi på centercourten inför nästan 20 000 åskådare... det är ju en sådan match alla drömmer om, sade Vinciguerra.

För efteråt var inte resultatet det viktigaste, förlust med siffrorna: 6-7 (1-7), 1-6, 4-6. Det var hur Andreas Vinciguerra genomförde matchen och vad den kommer att betyda för honom i framtiden.

Vi börjar med det första.

- Jag hade planerat att försöka ha så mycket tempoväxlingar i spelet som möjligt, att skära bollen och få ned farten. Slår du bollen stenhårt till Agassi så kommer den tillbaka lika snabbt till dig.

Jagade och slet

I stället gjorde Vinciguerra det han är allra bäst på, han jagade varje boll som om det var sista gången han skulle få spela tennis.

Och han använde sin forehand för att slå in vinnande slag.

Det var ingen sofistikerad taktik men viktigare än så - den fungerade.

I första set följdes de båda åt fram till 5-4 till Vinciguerra. Då, vid ett tillfälle var han bara två poäng från setseger och hade en chans att skaka Agassi.

- Det var synd, hade jag tagit första set så hade han kanske blivit frustrerad.

I stället gick det till tiebreak och väl där var Agassi överlägsen, liksom i andra set.

I det läget hade många gett upp, tagit pengarna och tackat för sig, men Vinciguerra gav sitt yttersta, ända in till slutet.

Stående ovationer

Och när han väl klev av banan och ut i spelartunneln så var det till stående ovationer från publiken, hyllningar från expertkommentatorn John McEnroe och tröstens ord från Agassi.

Och efter sju sorger och nära på åtta olika skador kan nu Vinciguerra se med tillförsikt på framtiden.

Det var länge sedan.

- Jag har mognat, blivit mera seriös. Det här visar att jag blivit bättre men jag vet också att jag kan förbättra mitt spel ännu mer. Det gäller bara att tro på sig själv.

Det finns det all anledning att göra nu.

Tobias Österberg/TT