Björkman utslagen ur US Open

Men svensken ändå nöjd med insatsen i turneringen

SPORTBLADET

NEW YORK

Det tog drygt två dygn, men efter en rad regnavbrott så kom då slutet.

Men det var inte speciellt lyckligt.

För Jonas Björkman blev det förlust, 1-3 i set mot Guillermo Coria, i US Opens fjärde omgång.

Matchen skulle egentligen ha spelats i måndags, men fick sin början i tisdags och tog slut natten till fredagen svensk tid.

För när regnet aldrig ville upphöra över Flushing Meadows fick Björkman och Coria vänta i omklädningsrummen.

Och där fanns också en av förklaringarna till varför slutet gick argentinarens väg.

- Jag hade varit inne i hetluften tidigare i veckan med många spelade matcher, nu var det som om jag kom ut ur den igen. Det tog ett tag innan jag fick bra träff i slagen och rörelse på banan när vi väl började igen. Han var nästan direkt inne i spelet, sade Björkman.

För när matchen inleddes i tisdags så var det Coria som tog kommandot, han vann första set enkelt, 6-2, han ledde i andra med 2-0 när regnet kom och räddade Björkman.

Dålig start

Svensken fick mer tid än han någonsin trott på att fundera över sitt spel. Nästan två dygn efter att de båda klivit på tennisbanan så kunde de slutföra matchen.

Och då blev starten lika illa som första gången. 21-årige Guillermo Coria är smal som en vandrande pinne men med en oanad kraft i sina slag. Men framförallt har han ett par fötter som har hjälpt honom springa rakt in i tennisens världstopp.

- Han är helt enkelt otroligt snabb, sade Björkman.

Det satte också press på svensken. För enda chansen för Björkman var att spela så aggressivt som möjligt, att rusa fram till nät och försöka utmana Coria med serve och volley-spel.

Det gav honom tredje set men i fjärde set kom de avgörande misstagen.

- Jag hittade till slut ett spel som kunde hota honom lite och trodde att jag hade god chans att ta över matchen men slarvade bort den med tre onödiga volleys, sade Björkman.

Nådde längst

De gav bland möjlighet för Coria att bryta fram till 4-2 och koppla ett grepp om matchen han sedan aldrig släppte.

Men trots förlusten fanns det ljuspunkter för Björkman. Han var den svensk som nådde längst i US Open, han vann två femsetare på vägen till fjärde omgången och han kommer att klättra på rankinglistan från sin 44:e plats.

- Det här är ett bra resultat för mig i US Open. Från att inte riktigt varit med i de stora tävlingarna så känns det som att jag kan vara med och hugga där igen.

Han är god på väg att nå sin bästa slutplacering på rankingen sedan 1998 (24:a) och det i sin tur lovar gott inför nästa år.

- Nu har jag satt mig i en bra situation att bli seedad i Australian Open.

Tobias Österberg/TT