”Jag var drogad under Stockholm Open-finalen”

Nya avslöjanden ur Boris Beckers självbiografi

SPORTBLADET

På tisdagen fortsatte den tyska tidningen Bild att publicera delar ur den forne tennisstjärnan Boris Beckers självbiografi.

”Boom Boom” avslöjar att han under fem års tid var beroende av sömntabletter och alkohol och att det vid ett tillfälle gick så långt att han bad sin fru skjuta honom.

Och enligt Becker var han fortfarande påverkad när han klev in på banan för att spela finalen i Stockholm Open 1991.

Foto: AP
Boris Becker.

”Sömntabletternas biverkningar var allt annat än angenäma. ? Som 1991 i finalen i Stockholm Open mot Stefan Edberg. Första set i dimma, 3-6. Därefter en fin femsets-seger. Och sedan? Jag var deprimerad, fastän jag borde ha sjungit av glädje”, skriver Becker i självbiografin.

Dubbla doser sömntabletter

Finalen i Stockholm Open var inte den enda gången som beroendet gick ut över spelet. Inför Wimbledon-finalen 1990 – återigen mot Stefan Edberg – var Becker tvungen att ta dubbla doser sömnmedel för att kunna sova. Resultatet? Han var sen till uppvärmningen, inledde matchen som en – enligt Becker själv – ”sömngångare” och förlorade de två första seten. Becker vann de två följande seten men förlorade det avgörande femte setet.

Becker blev beroende av sömnmedel 1987, två år efter att han första gången vann Wimbledon. De första tabletterna fick han av Tysklands Davis Cup-lags läkare. Proffscirkusens hårda schema och många resor orsakade sömnproblemen.

”Planum [sömntabletter] mot sömnproblemen, andra piller mot smärtan. Mot ensamheten kvinnor, whiskey eller både och".

Fast i hissen – med tenorerna

Efterhand tvingades han öka dosen och kände sig klaustrofobisk. I ett avsnitt beskriver Becker hur han fastnade i en hiss i München tillsammans med de tre tenorerna – Luciano Pavarotti, Placido Domingo och Jose Carreras. Tenorerna brast ut i ”Ave Maria”. Becker oroade sig för att han skulle flippa ur.

I en annan episod berättar Becker om hur han kom hem efter Oktoberfesten och var så full och förvirrad att han till sist bad sin fru att skjuta honom.

”Jag stod nästan naken på verandan till vårt hus i München och stod inte ut med berg-och-dalbanan i mitt huvud”.

1992 var Becker till sist fri från beroendet av sömntabletterna efter att hans fru, Barbara, slängt ut den sista kartan genom fönstret. Sonen Noahs födelse blev vändpunkten – ”Noah befriade mig” skriver Becker.

I det första utdraget ur boken, som publicerades på måndagen, berättade Becker om det flyktiga mötet med ryskan Angela Ermakova. Becker har i dag ekänt att han är far till Ermakovas barn och är numera skild från Barbara.

Fotnot: Boris Becker vann Stockholm Open-finalen 1991 mot Stefan Edberg med siffrorna 3-6, 6-4, 1-6, 6-2, 6-2. I Wimbledon 1990 drog Edberg det längsta strået med siffrorna 6-2, 6-2, 3-6, 3-6, 6-4.

Rickard Westman