”Jag var drogad i Wimbledon”

Stefan Edberg om Beckers erkännande: Det tar inte ifrån mig segern

1 av 2 | Foto: AP
I Wimbledon 1990 mötte Boris Becker Stefan Edberg i finalen. I sin självbiografi hävdar Becker att han spelade matchen påverkad av sömnpiller. Edberg vann matchen.
SPORTBLADET

Stefan Edberg vann Wimbledon-finalen 1990. Men han besegrade en drogad motståndare.

– Jag började matchen som en sömngångare, hävdar Boris Becker.

Nästa vecka finns, numera 35-årige, Boris Beckers självbiografi på bokdiskarna världen över. Redan nu har delar av innehållet offentliggjorts.

Boris Beckers privatliv har kantats av skandaler och alarmerande rubriker. Depression, ensamhet och klaustrofobi grundlade överkonsumtion av piller och alkohol. Missbruket och det turbulenta kärlekslivet dominerade Beckers labila period mellan 1987 och 1992.

– Mot sömnbrist fanns Planum (sömntabletter), mot smärtan några andra piller. Mot ensamheten hjälpte kvinnor och whisky, skriver Becker, enligt tyska tidningen Bild-Zeitung.

Spelade som i dimma

Vidare avslöjar den tyske tennisprofilen att missbruket fick stora, rent sportsliga, konsekvenser. Natten före finalen av Wimbledon 1990 tog Becker enligt egen utsago en dubbel dos sömntabletter. Som i en dimma äntrade han försenad centercourten på finaldagen.

– Jag började matchen som en sömngångare, skriver Boris Becker.

Tysken förlorade de två första seten för att sedan vinna det tredje och fjärde. I femte och avgörande set var Stefan Edberg starkast.

Stefan Edberg, 37, arbetar i dag med ett tennisprojekt hemma i Växjö. Han ställer sig frågande till Boris Beckers avslöjanden.

”Märkte inget”

– Ja, vad ska man säga. Det är lätt att säga i efterhand att det skulle ligga till på det här sättet. Jag märkte ingenting av att han skulle varit påverkad av sömnpiller, säger Stefan Edberg till Sportbladet.

Tror du på Beckers berättelse?

– Det är förmodligen inte han som själv skriver boken. Innehållet kan vara lite dramatiserat. Men han kan inte ha haft några jättestora problem eftersom han spelade väldigt bra tennis då.

Misstänkte du att Becker hade den här typen av problem?

– Han var ju upp och ner i humöret. Men att det skulle bero på piller är inget man hade någon koll på. Det får stå för honom.

Boris Beckers uppgifter är inget som berör Edberg.

– Nej, det är inget jag bryr mig om. Det tar inte ifrån mig segern, säger Stefan Edberg.

Heta finaler med Edberg och Becker

Magnus Helander