Federer vann Australian Open

SPORTBLADET

Tre raka set, sedan hade Roger Federer besegrat Marat Safin i Australian Open-finalen.

Vinsten betydde årets första Grand slam-titel - men knappast den sista.

- Finns det någon som ska kunna vinna alla fyra titlarna samma år så är det Roger, säger hans före detta tränare, Peter Lundgren till TT.

Foto: AP
Roger Federer tog sin första seger i Australian Open.

I många år levde han med titeln Tennisens nästa stora spelare. Förra året klev Roger Federer in i den rollen. Söndagens seger, 7-6 (7-3) 6-4, 6-2, mot ryssen Marat Safin, visade att 22-åringen kommer att inneha den i många år till.

- Det är en härlig start på året, att både vinna Australian Open och att ta över förstaplatsen på rankingen. Helt otroligt, sade han själv.

Första stora titeln var Wimbledon förra året. Han vann sedan Masters-slutspelet och tack vare finalplatsen i Melbourne tog schweizaren över förstaplatsen på världsrankingen.

Grand slam

Och framgångarna ger frågan: Kan han bli den första på många år att ta hem en ''äkta'' Grand slam, att vinna alla fyra stora tennistitlarna under ett och samma år?

- Det är ju nästan omöjligt, men Roger är den som kan göra det. Han kan spela på alla fyra underlagen och har ju tagit titlar på dem alla, säger Peter Lundgren som var tränare åt Federer ända fram till förra året.

Han har redan två av dem. Han har också vunnit stora titlar på grus och den fjärde, US Open, spelas på liknande underlag som i Melbourne.

- Jag är övertygad att han kommer att vinna US Open i år. Det som blir tuffast är Franska, det gäller att ha lite tur i lottningen och slippa vissa gubbar. Sedan kan förhållandena variera så kraftigt där, från regn och tunga banor till sol och väldigt snabbt underlag.

- Men det har ju bara varit en tidsfråga innan han skulle slå igenom definitivt. Jag tror det kan bli svårt att peta honom från tronen, säger Lundgren i telefon från Schweiz.

''Väldigt svårt''

Roger Federer själv sade när frågan kom upp:

- Jag är ju den enda som har chansen i år i alla fall. Men det kommer att bli svårt - väldigt svårt.

Det blev det dock aldrig i söndagens final.

Där mötte han någon som också levt med stora förväntningar på sig, men som inte riktigt lyckats uppfylla dem.

Marat Safin anlände till Melbourne efter ett katastrofalt 2003, där skador förstörde hela året. Under två veckor har han överlevt fler matcher - och motståndare - än många trodde vara möjligt.

Och inför söndagens final kunde inte förhoppningarna ha varit högre, men de var inte i närheten av att uppfyllas.

När första set fylldes av misstag från båda spelarna så bröts servegamen i samma takt som förväntningarna.

Raseriutbrott

Federer blev till slut den som fick chansen att ta hem setet, det behövdes dock fem setbollar.

Fortsättningen gick desto enklare, för då fick han hjälp av Safin själv.

Ryssen som tidigare sagt att han börjat uppträda som en ny människa på tennisbanan visade upp sitt gamla jag igen, och det är inte framgångsrikt.

I takt med motgångarna kom också raseriutbrotten. Efter ett dubbelfel i andra set slog Safin sönder dagens första racket.

Det skulle bli ytterligare ett och när sedan Federer bröt till 2-1 i tredje set så kunde publiken nästan känna på den ryska uppgivenheten.

- Min energi tog helt slut efter alla matcher, jag kände det redan på träningen på morgonen. Kanske hade det blivit annorlunda om jag vunnit första set, sade Safin.

Så blev det dock inte.

Tobias Österberg/TT ()

ARTIKELN HANDLAR OM