Enqvist och Söderling spelar DC-singlarna

Söderling: Jag hade ingen aning om att jag skulle få spela

Foto: Lars Rosengren
Singel Robin Söderling spelar en av de inledande singlarna i Davis Cup-mötet med Australien.
SPORTBLADET

Då, för sju år sedan, såg han Sverige vinna Davis Cup och samlade autografer av de svenska spelarna.

Nu ska Robin Söderling själv göra DC-debut.

- Första tanken var ''oj, jäklar''. Det kändes lite konstigt. Bredvid mig satt ''Bjösse'' (Jonas Björkman) och Enqvist. De är ju fortfarande proffsen man ser upp till. Jag hade verkligen ingen aning om att jag skulle få spela, säger han till TT.

Det fick han på onsdagskvällen. Efter middagen valde Mats Wilander att presentera sitt lag till helgens match mot Australien.

En av singelplatserna kommer att fyllas av 18-åringen, hans motståndare blir Lleyton Hewitt, före detta världsetta och tvåfaldig Grand slam-mästare.

- Davis Cup är det finaste du kan göra och få spela för sitt land. Det är ju bara ett par gånger om året som du kan vara med om det här. Sedan är ju tennis en väldigt individuell sport. Nu är man tillsammans med alla killarna i lag, det blir nästan som en annan sport och faktiskt roligare, säger han.

Snabb karriär

Resan dit Robin Söderling befinner sig just nu i karriären har gått fort, snabbare än många vågat att hoppas på.

För det är bara sju år sedan hela familjen Söderling från Tibro åkte till Göteborg för att se på Davis Cup-tennis.

- 1997, matchen mot USA i Göteborg. Det är mitt första Davis Cup-minne. Det var första gången såg en DC-match live, dessutom ett fullsatt Scandinavium och Sverige vann. Det är ganska häftiga minnen och något jag inte glömmer i första taget.

Och han som redan spelat tennis i åtta år fick ytterligare inspiration.

- Att få se det där, det gjorde att mitt intresse för tennisen ökade ännu mer.

Fick Björkmans autograf

Mellan matcherna i Scandinavium sprang han runt precis som alla andra 13-åringar och samlade autografer. Till samlingen fick han bland annat svensken som lyckades besegra Michael Chang i öppningsmatchen.

Nämligen Jonas Björkman.

- Jag sa faktiskt det till honom för ett par dagar sedan. Han blev knäckt och sa att han kände sig gammal, säger Söderling.

Tidsmässigt är det inte länge sedan de där vinterdagarna i Scandinavium, tennismässigt är det ett universum. Förra året gjorde Söderling det han alltid drömt om - slog igenom på ATP-touren med en final (Stockholm), avancerade till tredje omgången i Wimbledon och en placerade sig bland de 100 bästa på ATP-listan.

Envis och inte nöjd

Självklart är han inte nöjd med det, för det är som Simon Aspelin, hans DC-kamrat, säger:

- Robin...Han är envis, sällan nöjd på träning. Det har jag märkt nu när jag lärt känna honom att han har svårt att känna sig tillfredsställd, men han väldigt villig att träna hårt.

Nästa utmaning kunde heller knappast vara större, för Lleyton Hewitt är Adelaide hemstaden och Memorial Drive - där DC-matchen ska spelas - är tennisanläggningen där han i princip växte upp.

- Visst kunde man få en lättare motståndare, samtidigt är det som mot Rainer Schüttler i Australian Open. Jag har ingen press på mig, vinner jag så är det oerhört bra. Vinner han så är det egentligen bara det han förväntas att göra.

TT