Enqvist utklassade Philippoussis

…men Söderling var chanslös mot Hewitt

SPORTBLADET

Medan Robin Söderling gjorde vad som förväntades av honom gjorde Thomas Enqvist mer än många vågat hoppas på.

Resultatet: 1-1 i matcher i Davis Cup-mötet mot Australien och fortfarande chans för en svensk skräll.

– Det här resultatet får vi vara nöjda med - precis som Australien, säger DC-kaptenen Mats Wilander.

Foto: AP
Thomas Enqvist.

Men förmodligen var han och svensklaget betydligt gladare än hemmanationen. För de regerande DC-mästarna skulle fredagen innehålla två segrar och ett rejält steg mot nästa omgång.

Man fick en vinst, Lleyton Hewitts mot Robin Söderling (6-4, 6-3, 6-1) men också högst oväntade problem med Thomas Enqvist.

Han stod för dagens svenskprestation när han i öppningsmatchen krossade Mark Philippoussis (6-3, 6-4, 6-2).

- Det var jävligt roligt för Thomas, han har jobbat så hårt på och utanför banan för att komma tillbaka, det var rörande att se, sade Wilander.

Enqvist själv, inte lika stor i sina ord som i spelet, sade:

- Det var länge sedan jag lyckades hålla uppe mitt spel så här.

Fick förtroendet

För Enqvist var förra säsongen en av hans allra sämsta på många år. Få hade vågat tro på honom, men det gjorde Wilander. Han valde att låta 29-åringen spela i stället för Jonas Björkön med betydligt bättre ranking - och facit de senaste månaderna.

I den 35-gradiga värmen i Adelaide, mot den före detta Wimbledon-finalisten, blev det ett genidrag. Och efter matchen kunde Enqvist konstatera att:

Han höll sin serve blankt i sex raka servegame, i andra set tappade han inte en poäng i sina egna game.

Han gav inte Philippoussis en enda breakchans under hela matchen.

Han bröt australiern med en av tennisvärldens bästa servar, fyra gånger under matchen.

Krossade förhoppningar

- Att inte tappa en enda poäng i egen serve under ett helt set, jag vet inte när jag gjorde det, om jag någonsin gjort det. Nej, jag är verkligen nöjd, det är för att få uppleva sådana här matcher du spelar tennis.

Det gav Sverige en smakstart och hemmaspelaren Lleyton Hewitt ännu mer att svettas åt i hettan.

Men varken värme - eller motstånd - vållade Hewitt några problem när han kvitterade Sveriges ledning och krossade Robin Söderlings förhoppningar om en drömdebut i DC-sammanhang.

Uppgiften för 18-årige Söderling kunde knappast ha varit större inför debuten, ett möte med förra världsettan, inte bara i hans hemland utan även på den tennisbana där Hewitt växte upp.

Uppgiften visade sig också bli alldeles för stor.

- Det var som han alltid var där, jag trodde att jag slagit ett vinnande slag, men ändå fick han över bollen. Det blev mentalt jobbigt, sade Söderling.

För Hewitt må inte ha den hårdaste serven, eller de tyngsta slagen från baslinjen. Han har dock snabba fötter och täcker banan exceptionellt bra.

- Förmodligen är han bäst i världen på det. Självklart är jag besviken och det kommer att ta tag att komma över det, men jag vet också att jag lärt mig en hel del, konstaterar Söderling.

Hoppet lever

Han - och de övriga svenskarna - visste dock att trots förlusten finns fortfarande chansen till en skräll och första svenska DC-segern i Australien någonsin. Det som krävs är vinst i lördagens dubbel och en av söndagens singlar, med största sannolikhet mot Philippoussis.

I så fall kan Sverige inrikta sig på ett möte mot antingen USA eller Österrike i april.

Om inte, då väntar en play off-match för att få vara kvar i tennisens elitdivision.

TT