…och nu väntar USA

Svår bortamatch väntar för svenska DC-laget

SPORTBLADET

Australien på bortaplan ansågs som ett omöjligt uppdrag.

Nu väntar något nästan lika tufft - bortamöte mot USA i april.

- Jag tycker ändå att vi har en klar chans att besegra dem, säger Davis Cup-kaptenen Mats Wilander.

Sverige har klarat sig genom det första nålsögat i Davis Cup i form av Australien. Nu väntar en uppgift i minst lika hög svårighetsgrad.

För USA behövdes bara två dagars spel för att säkra ointagliga 3-0 hemma mot Österrike i första omgången. I början av april kan man se fram emot nästa hemmamatch, då mot Sverige. Men Sverige har chanser att klara mötet.

- Jag skulle vilja säga att det är en svårare uppgift än Australien. De har Andy Roddick och det är väl ungefär som att möta Lleyton Hewitt. Sedan är det en andrespelare, vem det nu kan bli, som vi borde kunna rubba. Men de har ett starkare dubbelpar än Australien, säger Jonas Björkman.

Roddick stjärnan

I Andy Roddick har USA den självklara stjärnan. Förra årets US Open-segrare och tidigare världsetta må vara mest känd för sin serve, den som i DC-mötet mot Österrike kom upp i en hastighet av 241,4 km/tim, men han har ett bredare spel än så.

- Ändå tycker jag att vi har större chans att slå Roddick än Hewitt i Davis Cup. Lleyton Hewitt är världens bästa DC-spelare. Roddick kan också sprida lite fler bollar och göra misstag, det gör inte Hewitt, säger Wilander.

Starkt lag

Bakom Roddick har DC-kaptenen Patrick McEnroe en rad spelare att välja på. Där finns Robby Ginepri (rankad 25:a i världen) som gjorde DC-debut mot Österrike, Mardy Fish, Robin Söderlings finalmotståndare i Stockholm Open förra året och på 21:a platsen på rankingen, men också Taylor Dent (23:a) liksom James Blake (37:a).

Men framförallt har man kanske världens bästa dubbelpar i form av tvillingarna Bob och Mike Bryan. De båda vann dubbelslutspelet förra året och är för närvarande rankade etta i världen.

- Vad vi kan dra fördel av är att det är ett ung lag som vi kommer att möta. Om vi kan besegra regerande mästarna på bortaplan så kan jag inte se varför vi inte ska kunna slå USA, säger Mats Wilander.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM