Björkman vann rysare

1-1 efter första dagens spel

SPORTBLADET

DELRAY BEACH

Goliat är i gungning.

Efter sex timmar och tre regnuppehåll tog Sverige i natt ledningen över storfavoriten USA på bortaplan med 1-0.

Jonas Björkman chockade amerikanerna i Delray Beach i Florida när han vann en rysare över Mardy Fish med 3-1 i set.

Foto: Foto: REUTERS
VINNARE Jonas Björkman gav Sverige en drömstart på Davis Cup-tennisen i Florida. Vinst i första singelmatchen mot Mardy Fish. Men till en början såg det mörkt ut för svensken, Fish började med att vinna första set. "Jag är glad att jag kunde vända", sa Björkman.

- Jag är glad att jag lyckades vända det. Han spelade ruggigt bra i början, sa Björkman efter segern med 4-6, 6-3, 6-2, 7-5.

Det såg ut att bli en snabb amerikansk affär när Fish bröt Björkman i första gamet och sedan dundrade in fyra servess fram till 2-0. Mindre än 50 minuter senare, efter att Björkman fått ett domslut mot sig på setbollen, ledde USA med 1-0 i set.

Men i stället för en fortsatt amerikansk offensiv jobbade sig Björkman undan för undan in i matchen, bröt till 4-2 och höll sedan serven fram till setvinst.

Misstag av Fish

18-rankade Fish bjöd Sverige på massor av misstag och blev knappast på bättre humör när han vid ställningen 1-1 i tredje set dömdes för fotfel. I ilskan tappade han serven två gånger och tycktes inte komma över bakslaget. Vid sidbytet vid ställningen 2-5 satt han fortfarande och pekade mot den ansvarige linjedomaren.

- Jag hittade aldrig någon rytm. Jag vet inte om det var regnet men efter första set fick jag inget att stämma, sa amerikanen när han på presskonferensen tidigt i morse svensk tid försökte förklara bakslaget.

Björkman var i kontroll över matchen när det på nytt började regna vid 2-2 i fjärde set. Då spelet återupptogs efter en dryg timme var Björkman först med att bryta Fishs serv. Amerikanen svarade dock direkt och de 6 000 åskådarna på fullsatta Delray Beach Tennis Center försökte hjälpa fram sin landsman.

Missad matchboll

I ett game var det på väg att lyckas. Björkman bommade en matchboll och tappade sedan sin serv blankt.

Men trots publikens psykningar och ett par tveksamma domslut lyckades han hålla nerverna under kontroll. Vid ställningen 5-5 bröt han på nytt amerikanen och bärgade sedan segern i egen serv med en nätattack.

Två knutna Björkmannävar i luften och en segerkram från förbundskaptenen Mats Wilander avslutade den svenska drömstarten.

- Oerhört skönt, sa Björkman.

- Det var kanske inte världens mest välspelade match men för oss var det bra.

Enqvist föll - trots storspel

Magnus Sundholm