Svensk förlust i Davis Cup-dubbeln

Björkman och Johansson förlorade i tre raka set mot tvillingarna Mike och Bob Bryan

SPORTBLADET

DELRAY BEACH, FLORIDA

Det svenska nykomponerade dubbelparet Jonas Björkman och Thomas Johansson hade inte en chans mot världens bästa tennisbröder.

Mike och Bob Bryan vann dubbeln i Davis Cup-kvartsfinalen i raka set - 6-3, 6-4, 6-4 - och därmed måste svenskarna vinna båda söndagens singlar för att få spela semifinal mot Vitryssland på hemmaplan.

Dubbelmatchen, som till och med Jonas Björkman före matchen faktiskt var tveksam till att de skulle kunna vinna, blev aldrig ens spännande.

Bröderna Bryan var alldeles för bra samtidigt som Thomas Johanssons färdigheter i dubbel inte räckte till.

Johansson, som bara spelat en handfull dubbelmatcher de senaste åren, lyckades inte överträffa sig själv - och då blev hans spelstandard betydligt lägre än de tre av världens bästa dubbelspelare som fanns bredvid honom på banan.

Speciellt framme vid nät hade han det svårt, och trots att han spelade upp sig ju längre matchen gick räckte det inte.

- Jag tycker ändå att jag spelade okej. Hade vi fått in lite fler förstaservar så hade läget varit helt annorlunda. Jag spelade upp mig lite under matchen, och kom in i tempot och fick upp reflexerna. Hade matchen varit i sju set så hade jag varit het, sade Johansson.

Mycket spel på Johansson

Kaptenen Mats Wilander:

- Vi förlorade inte den här matchen för att Thomas inte är van med dubbel. Så var det när vi förlorade mot Australien i fjol då Thomas Enqvist spelade dubbeln. Jag tycker att Thomas var med i matchen, men han kan ju inte lyckas med allt.

Svenskarna fick en del breakchanser, men när de väl lyckades bryta amerikanernas serve så bröt de omedelbart tillbaka.

Bröderna Bryan uppträdde smart och spelade många bollar på den dubbelorutinerade Johansson, något som lönade sig.

- Det visste jag redan innan matchen, och jag hade gjort samma sak om jag vore dem. Men det är alltid svårt när de slår så mycket på mig. Jag backade lite och då tvingades jag slå volleys uppåt i stället för nedåt, sade Thomas Johansson, som fick ersätta skadade Joachim "Pim Pim" Johansson som Björkmans dubbelpartner.

Singelvinster krävs

Thomas och Jonas har bara spelat två dubbelmatcher i DC-sammanhang (förlorat båda), en match i Rotterdam och så några träningsdagar i Delray Beach - något som inte var nog mot bröderna Bryan.

Nu krävs det att Sverige vinner båda av söndagens singlar.

Jonas Björkman, som då gör sin tredje match på lika många dagar, möter världstvåan Andy Roddick medan Thomas Enqvist förhoppningsvis får spela en avgörande match mot Mardy Fish.

Sverige har faktiskt hämtat in ett 1-2 underläge i matcher förr: Mot Brasilien i fjol och mot Storbritannien 2002.

Söndagens singlar börjar klockan 20.00 svensk tid.

Niclas Johansson/TT