– Han är en liten människa

Jonas Björkmans attack på den amerikanska världstvåan

SPORTBLADET

DELRAY BEACH

Först punkterade världstvåan Andy Roddick spänningen i Davis Cupkvartsfinalen mot Sverige med en förkrossande seger över Jonas Björkman.

Sen spydde amerikanen galla över den högljudda svenska tennisklacken.

– Det visar bara vilken liten människa han är, säger Björkman till Sportbladet.

Med 7–6 (7–3), 6–4, 6–0 gav Roddick USA i natt ledningen med ointagliga 3–1 i mötet med Sverige i Delray Beach Tennis Center i Florida.

På läktarens ena kortsida gjorde en liten men högljudd blågul klack allt den kunde för att hjälpa fram den svenske singelspelaren. Till och med när hoppet var ute, sent i tredje set, vägrade den ge upp.

För Roddick blev det för mycket. Efter en vunnen nätattack vände han tillbaka mot baslinjen, fäste blicken på de svenska fansen och avlossade en tirad spetsad med svordomar.

– Det är en sak att häckla, en annan att häckla när man ligger under med 0–2 i set och 0–4. Jag ville bara låta dem veta att det inte var det bästa tillfället att ge sig på någon, sa den regerande US Openmästaren på presskonferensen i natt.

Inte förvånad

Björkman är inte förvånad.

– Det visar bara vilken liten människa han är. Var det någon som häcklade så var det amerikanerna. I fredags klappade de när vi missade förstaservarna. Sånt hör inte hemma inom tennisen.

Han var i natt nästan lika besviken över hur det svenska landslaget bemötts i Florida som på kvartsfinalens utgång.

– Det är inte ofta man kommer till en Davis Cupmatch och blir kallad städare och inte släpps in på arenan. Det är två lag att hålla reda på, ändå var vi tvungna att visa brickorna varje gång.

Enligt Björkman var det inte arrangörernas enda plump i protokollet.

– I onsdags höll vi på att inte komma in på banketten eftersom vi inte stod på listan. Först när Robin Söderling visat id gav de med sig.

Tidigt i morse vann Mardy Fish den betydelselösa, avslutande singelmatchen mot Thomas Johansson med två ett i set, 3–6, 6–1, 6–4.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM