Game, set & ännu en match

47-åriga Navratilova tillbaka i Franska Öppna

1 av 6 | Foto: Foto: AP och AFTONBLADET BILD
SPORTBLADET

Hon började spela tennis på 1950-talet.

Och vägrar ge sig.

Legenden, 47-åriga, Martina Navratilova, damtennisens allra största, förlänger sin mäktiga karriär ytterligare och ser fram mot singelspel i både Franska Öppna och Wimbledon.

Sportbladet berättar historien om tjejen som hamnade så fel men ändå hittade rätt.

För tio år sedan var damtennisens fixstjärnor Venus och Serena Williams bara skoltjejer. Då spelade veteranen Martina Navratilova sina sista singelmatcher inom världseliten, både i Paris och Wimbledon. Nu skulle hon varva ner och lira lite dubbel på skoj, för att liksom hålla igång.

47 år gammal är hon tillbaka - för att göra en sista säsong. Efter 2004 är slutet definitivt, har hon sagt.

- Vad har jag att vara rädd för? Tennis är ingen kontaktsport, jag ska knappast in i ringen och möta Mike Tyson för då hade jag varit orolig, säger hon.

- Jag har aldrig varit rädd i hela mitt liv och jag tänker inte börja nu...

Så nu spelar hon Franska Öppna om en dryg vecka och går det bra fortsätter avskedsturnén via Wimbledon.

- Vi får väl se hur det går i Paris först, men det är fullt möjligt att jag spelar Wimbledon, säger hon.

Första segern 1984

Det är 20 år sedan Navratilova vann Franska Öppna senast, 1984, en av de 18 Grand Slam-titlar hon har i singel.

Men egentligen skulle hon aldrig ha fått spela tennis.

Martina Navratilova föddes 1956 i dåvarande Tjeckoslovakien och tennisanläggningar var lika vanliga som golfbanor, alltså mycket sällsynta. Men Martinas familj hade en egen grusplan på baksidan av hemmet i lilla byn Revnice, utanför Prag. När kommunisterna hade tagit makten 1948 beslagtogs familjens enorma markområde - men tennisbanan lämnade de ifred. I sin biografi från 1985 skriver Martina hur hon än i dag minns tennisbanan utanför sitt fönster och hur hon som treåring fick slå en tennisboll mot väggen när föräldrarna spelade.

- Jag minns hur det sen var att spela på den riktiga banan, skriver hon. Samma ögonblick jag gick ut på det röda gruset och kände det under mina gympaskor och sen fick uppleva glädjen att slå bollen över nätet, då visste jag att jag hamnat rätt. Jag var inte mer än sex år gammal men minns det som i går.

Som sjuåring upplevde hon en stor tragedi när pappan Mirek, som skiljde sig från mamman Jana, hittades död. Först lång senare fick Martina veta att fadern tagit livet av sig.

Som 16-åring besökte tennislöftet Martina Navratilova för första gången USA. Det blev en glädjechock jämfört med vardagslivet i det kommunistiska Tjeckoslovakien. Martina hade som 12-åring upplevt revolten i Prag 1968 och valde i mitten på 1970-talet att fly hemlandet för att bli amerikansk medborgare. En av de käraste ägodelarna var en silverfärgad Mercedes med nummerskylten: X-CZECK. 1986 återvände hon för första gången och 1999 fick hon ta emot en hedersmedalj av dåvarande presidenten Vaclav Havel. I dag är Martina Navratilova en nationalhjälte, med gator uppkallade efter sig.

Hon har vunnit alla Grand Slam-titlar som finns, både i singel, dubbel och mixed. Den senaste vann hon i fjol, i par med Leander Paes i Wimbledon.

Redan 1978 blev hon världsetta, när systrarna Williams inte ens var påtänkta. Totalt har Martina Navratilova ofattbara 58 segrar i Grand Slam-turneringar. 20 av dem har hon vunnit i Wimbledon, den anrikaste turneringen av dem alla - trots att hon de första åren skrämdes av de gamla traditionerna, de vita kläderna och alla jordgubbar och grädde, i London.

Martina Navratilova har skapat rubriker även utanför tennisen. 1980 berättade hon i en tv-intervju att hon gärna gick i säng med både män och kvinnor, men "helst vaknade upp med kvinnor". Efter det förlorade hon alla sina sponsorer.

Kaxig som få

Ett par år senare frågade en manlig sportjournalist om Martina fortfarande var lesbisk.

- Är såna som du alternativet? svarade hon.

Kärleken till tennisen släpper hon inte. Genom sin enorma träning och fokusering förändrade hon damtennisen för 25 år sedan.

Och hon var kaxig som få.

Och älskades för det.

- Den person som sa att "det är inte vinst eller förlust som räknas" hade förmodligen precis förlorat, har Navratilova sagt.

Duellerna mot amerikanska skönheten Chris Evert-Loyd blev legendariska.

Vad hon gör närmast, inför Franska Öppna, vill hon inte berätta.

- Det är ingen hemlighet eller så, men jag ska träna på grus i Europa. Mer behöver ni inte veta, sa hon i torsdags.

Om en dryg vecka har Martina Navratilova spelat elittennis i fyra årtionden.

Flyttade till USA 1975 - tre år senare var hon världsetta