"Borg slutade innan han var på topp"

Martina Navratilova i exklusiv intervju i Sportbladet om Stockholm, sin OS-dröm och kärleken till tennis

1 av 5
wimbledondrottning Martina Navratilova spanar in sina nio Wimbledon-troféer i tennisens Hall of Fame.
SPORTBLADET

PARIS

Medan Björn Borg spelade sin sista uppvisningsmatch mot sonen Robin i maj siktar Martina Navratilova på OS-guld.

I år fyller de båda 48.

- Det är nästan skrämmande. Borg vann sex Franska öppna och fem Wimbledon i rad utan att ens nått toppen av sin förmåga.

Sportbladet åkte till Paris och fick som enda tidning i världen en exklusiv intervju med tennislegendaren.

Här berättar Navratilova om varför hon inte kan vara i Stockholm mer än fyra, fem dagar åt gången, om saknaden efter Björn Borg och om varför hon fortfarande spelar.

Martina Navratilova spänner sina mörka ögon i mig:

- Jag har ju aldrig spelat OS.

Jag har nyss påmint henne om att ett OS-guld är det enda hon inte vunnit under sin makalösa karriär.

Den 47-åriga stålkvinnan är noga med att poängtera att detta inte beror på att hon förlorat några matcher i ett OS - utan helt enkelt att hon aldrig ställt upp.

Tennisen kom med på OS-programmet först 1988 och fick inte någon högre status förrän 1996.

Då hade Navratilova lagt av sedan två år - som 38-åring.

Men för fyra år sedan gjorde hon sensationell comeback i dubbel och mixed och i år står hon för en ännu mer sensationell återkomst i singel.

Efter att ställt upp i singel i två WTA-turneringar i USA i april och åkt ut direkt begärde hon ett wild card till Paris - och fick det.

Aldrig förr i anrika Franska öppna har uppståndelsen varit lika stor inför en match i första omgången som när Navratilova ska möta den 64-rankade Gisela Dulko från Argentina.

Navratilova bokar träningstider på matchdagen på bana 18 på Roland Garros och i annexet på andra sidan motorvägen - men lurar hela världspressen och värmer i stället upp på en privat anläggning i Paris.

19-åriga Dulko, vars mor är lika gammal som Navratilova, intervjuas av Espn på förmiddagen och hennes träningspass direktsänds.

Sportbladet har blivit förvarnade om att Navratilova kan vara väldigt svår att ha att göra med efter en förlust, om hon ens dyker upp som vi fått löfte om.

Bana ett är utsåld och pressläktaren fullbelagd.

Och Dulko sopar banan med Navratilova: 6-1, 6-3. Det är över på en dryg timme.

Men Navratilova dyker upp, hon svarar på frågor och, jodå, hon till och med skrattar.

Också efter att spänt ögonen i mig och förklarat att anledningen till att hon inte har ett OS-guld är att hon aldrig spelat en match i OS.

Nu vill hon till Aten för att ta den där sista titeln, även om det "bara" blir i dubbel (tillsammans med Lisa Raymond).

- Vi måste spela några bra dubbelmatcher här i Paris för att bli nominerade till laget. Blir vi det har vi en chans, säger Navratilova.

Men dessförinnan kommer hon till Stockholm för Nordea Nordic Light Open, den första WTA-turneringen i Sverige på över 20 år.

Varför valde du turneringen i Stockholm?

- Därför att Thomas Högstedt (sportchef för turneringen) band mina fötter, mina händer, höll ett stort basebollträ mot mitt huvud och sa: "Du kommer till Stockholm". Jag svarade: "Okej".

Hon lägger upp ett jättegarv.

- Nej, men min syster bor där (Jana, tandläkare i Stockholm sedan sju år) och det är ett perfekt tillfälle att komma och hälsa på henne och spela tennis samtidigt.

- Det är också bra förberedelse till OS då turneringen spelas på samma hardcourt som i Aten. Och jag älskar att komma och spela på ställen jag inte spelat på tidigare.

Hur ofta är du i Stockholm?

- Jag har inte varit där på två år. Jag äter för mycket när jag är i Stockholm, ni har så god mat. Jag kan bara vara där i fyra, fem dagar, haha.

I så fall syns det på den osannolikt vältränade, 47-åriga kroppen att Navratilova inte varit i Stockholm på några år.

Björn Borg och Martina Navratilova är båda födda 1956.

Men medan Borg gjorde sin definitivt sista match för två veckor sedan mot sonen Robin, spelar Navratilova alltså fortfarande Grand Slam-tennis.

Bortsett från de misslyckade och tafatta comebackförsöken slutade Borg med topptennisen 1983.

Då hade Navratilovas absoluta storhetstid just inletts.

Tycker du att Borg slutade för tidigt?

- Ja, definitivt. Det är tråkigt. Jag vet inte vad som hände där. Han hade väl sina orsaker. Men vi förlorade en stor spelare innan han nått sina bästa år.

- Det är nästan skrämmande - han vann sex Franska Öppna och fem Wimbledon i rad och i mina ögon hade han inte ens nått toppen av sin förmåga.

- Jag undrar om han inte vill ha tillbaka de där åren, ler Martina Navratilova.

Själv får hon mest frågan om varför hon fortfarande spelar tennis i allmänhet och singel i synnerhet.

Sportbladet ställer naturligtvis också frågan - varför spelar du fortfarande tennis?

- För att jag älskar det här spelet. Det är kul, även om det inte var så roligt i dag som jag hoppats det skulle bli. Det är en utmaning att slå till bollen och få den dit du vill.

Men det skulle du lika gärna kunna göra i en mindre tävling, i stället väljer du att göra det mot de allra bästa i singel?

- Jag vill spela singel för att bli en bättre tennisspelare. Jag trodde det skulle hjälpa mitt dubbelspel, och det har det. Jag servar bättre och hårdare. Jag har lyft mitt spel till en ny nivå genom att spela singel.

- Men jag spelade inte så bra i dag. Jag hade velat spela fler matcher, men samtidigt har jag inte vunnit några. Jag har spelat fem matcher (i singel) på tio år. Om man sätter det i perspektiv är det en ganska dålig förberedelse inför en Grand Slam (skratt).

Varför slutar du då att spela efter det här året?

- Därför att jag vill vara hemma. Jag vill ge tillbaka tid till de personer som gett så mycket av sin tid för att vara med mig.

Inom tennisvärlden är det många som rasar över att Navratilova får wild cards framför unga tennistjejer på väg upp.

- Jag har förtjänat det. Om någon av de här tjejerna vinner två Franska öppna och söker ett wild card när hon är 47 tror jag hon får det. Men hade jag inte trott att jag var bland de 128 bästa i världen hade jag inte bett om ett wild card.

I Stockholm har Navratilova tackat ja till ett wild card i dubbel - och där tillhör stålkvinnan definitivt världens främsta (8:a på världsrankningen).

- Jag har ju som sagt varit i Stockholm tidigare men det ska bli kul att spela inför en så extremt kunnig tennispublik som den svenska, säger tennisdrottningen.

Hon har vunnit 167 singeltitlar

Johan Flinck