Federer utklassade Hewitt i finalen

”Inte ens i mina vildaste drömmar trodde jag att jag skulle vinna US Open”

SPORTBLADET

New York (TT-AFP-Reuters)

Det blev en enkel seger i US Open-finalen i tennis för schweizaren Roger Federer.

Världsettan spelade ut Lleyton Hewitt, Australien, i tre raka set, 6–0, 7–6, 6–0.

– Inte ens i mina vildaste drömmar trodde jag att jag skulle vinna US Open, det är fortfarande svårt att förstå, sade Federer.

Foto: AP
Enkel seger Världsettan Roger Federer spelade ut Lleyton Hewitt i tre raka set, 6–0, 7–6, 6–0.

Federer blev genom segern den förste att vinna sina fyra första grand slamfinaler. Han blev dessutom den förste sedan Mats Wilander 1988 som tog hem tre av fyra grand slam-turneringar på en säsong. Tidigare i år har han vunnit i australiska mästerskapen och Wimbledon. Förra året vann han Wimbledon.

– Jag kunde inte ha hoppats på mer. Det kändes konstigt inför finalen med allt snack om att ingen hade vunnit fyra i rad men nu när jag lyckades är det fantastiskt.

Snabbt första set

Första set tog bara 18 minuter och det dröjde till tredje gamet innan Hewitt vann en boll. Och det dröjde nio game innan australiern tog sitt första.

Federer tappade bara fem bollar, det mot Hewitt som hade 16 raka segrar och som inte tappat ett set på väg fram till finalen.

– När han spelar som han gjorde, speciellt i första set, så är det lite du kan göra. Han returnerade bra och det var svårt att få några billiga poäng, sade 23-årige Hewitt som även åkte ut i australiska och Wimbledon mot jämngamle Federer.

Andra set blev jämnare och Hewitt hade 6–5. Men Federer höll sin serve och kunde ta hem setet i tiebreak, 7–3.

– Där avgjordes matchen. Om jag hade tappat andra set så hade det blivit svårt. Ett lika hade betytt en helt annan match.

Inte sedan 1884.

I tredje var det raka spåret för Federer som avslutade med att bryta Hewitts serve för segern. Matchen tog bara en timma och 51 minuter.

– Att vinna i tre raka set är fantastiskt, jag fick den start jag drömde om.

Inte på 120 år, sedan 1884, har det varit två 6–0-set i en US Open-final.

Nu väntar en välbehövlig vila för Federer.

– Jag är slutkörd. Det finns till och med risk att jag blir sjuk, det har känts så de två senaste dagarna. Men det är normalt och jag är glad att pressen är över, sade Federer som har fenomenala 32–2 i sina sex senaste grand slamturneringar.

– Varje grand slam är speciell. Wimbledon var min första. Australien var den första turneringen utan tränare, sade Federer och tänkte på Peter Lundgren, svensken som var hans tränare fram till i december.

Dålig USA-insats

Några funderingar på att slå Pete Sampras rekord på 14 grand slam-titlar har inte Federer.

– Det är fortfarande många spelare före mig, inte bara Sampras. Pete's rekord är inget mål för mig.

Saknaden efter Sampras är stor i USA. För första gången sedan 1988 blev landet utan finalist i dam- och herrsingel. Och för första gången sedan 1988 lyckades inte USA ta hem någon singeltitel i en grand slam-turnering.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM