– Man känner sig verkligen gammal

Trots sina 21 år – nu har Sofia vunnit en Grand Slam-match

SPORTBLADET

En ny svensk tennisstjärna kan ha tänts. I går vann Sofia Arvidsson, 21, sin första Grand Slam-match.

– Jättekul. Många känner att de är för gamla när genombrottet kommer så sent, säger Fed Cup-kaptenen Catarina Lindqvist.

gammal i gemet I dagens damtennis slutar många om de inte fått genombrottet före 18 år. Sofia Arvidsson har nu vunnit sin första Grand Slam-match – 21 år gammal/ung.

Steffi Graf var 16. Martina Hingis likaså. Jennifer Capriati var bara 14. Tennisspelare som slår igenom i tidiga tonår har blivit vardagsmat.

– Man känner sig verkligen gammal, säger den 21-åriga Halmstadsbon Sofia Arvidsson.

Svensk damtennis har inte varit bortskämd med framgångar de senaste åren. Inte sedan 2002 har en svensk damspelare vunnit en match i en Grand Slam-turnering. Åsa Svensson gick då vidare till andra omgången i Australian Open.

Gamla vid 18 år

I går bröt Sofia Arvidsson den dystra sviten i Franska mästerskapen. Den 176-rankade svenskan slog grekiskan Eleni Daniilidou, rankad 87 i världen, i två raka set, 6–1, 7–6 (7–1).

– Roligt. Sofia har varit lovande länge, många trodde nog att hon skulle ha nått ännu längre nu, säger Sveriges bästa damtennisspelare Catarina Lindqvist, nu Fed Cup-kapten.

– Internationellt slår spelarna igenom väldigt tidigt nu. Många svenska tjejer känner att de är för gamla redan när de är 18–20.

Är de för gamla?

– Nej, åldern är inget problem, det är mer att de känner att de ligger efter. Killarna slår ju ofta igenom senare.

– Men det är svårt i vårt system att får fram så unga stjärnor. Svenska 12–13-åringar ska inte träna 4 timmar om dagen. Men någon gång måste öka träningsdosen, vid 16 måste man börja satsa, säger Catarina Lindqvist.

Sofia Arvidsson håller med:

– När man blir äldre börjar man tänka på om man ska satsa på tennisen eller börja plugga. Det kan vara svårt att får det att gå ihop ekonomiskt, säger hon.

Ung satsning

För att få fram fler tjejtalanger har Svenska tennisförbundet startat ett talangteam med ett antal spelare födda 1988 eller senare. De får såväl ekonomisk som träningsmässig hjälp.

Hur långt kan satsningen leda?

– Det blir ju svårt att matcha Ryssland och de bästa nationerna. Men det är viktigt att få fram 3–4 spelare som etablerar sig bland de 100 bästa och spelar på ATP-touren regelbundet, säger Lindqvist.

Om Sofia Arvidsson är en av dem?

– Kanske det. En dag som denna känns det ju som att jag har allt att vinna, säger hon själv.

Andreas Rolfer