En match från första WTA-finalen

Sofia Arvidsson till semi i Quebec

SPORTBLADET

Länge utpekad som svensk damtennis nästa stora spelare.

Ta bort nästa – för hon börjar bli stor nu.

Sofia Arvidsson är en match från karriärens första WTA-final.

Foto: Bildbyrån/Arkiv
I semifinal. Sofia Arvidsson är i semifinal i Quebec.

2–6, 6–4, 6–1 mot ryskan Jelena Vesnina i Quebec City var ett historiskt resultat för 21-åringen från Halmstad och Malmö.

Det tog Arvidsson till första semifinalen hittills i en WTA-turnering.

– Jätteskönt, det här var min fjärde kvartsfinal. Jag var verkligen sugen på att vinna. Jag har spelat bra ett tag nu, det får jag erkänna, säger Arvidsson i telefon från Kanada.

Sedan hon nådde andra omgången i franska mästerskapen på Roland Garros i maj har Sofia Arvidsson klättrat snabbt och stadigt på rankingen. Just nu är hon 75:a i världen.

Det blir ett par pinnhål till efter veckan i fransktalande Quebec.

– Allting känns bra. Forehanden har blivit mycket bättre. Nu kan jag slå vinnare med den också. Den och backhanden...det mesta känns bra, säger hon.

Du tappade första set?

– Hon servade väldigt bra och jag var för stillastående. Men jag har alltid varit lite av en slow starter. I andra servade jag bättre och gick på lite mer. Det var en jädra bra match.

6–1...inget snack i tredje?

– Jag var med från början och pressade henne direkt till misstag. Jag bröt i första gamet och det var viktigt. Hon var lite nervös.

Förklaring till genombrottet?

– Jag har samlat på mig erfarenhet och spelat många tuffa matcher och närmat mig toppen hela tiden. Det känns som om det inte är någon omöjlighet liksom. Tidigare sade jag att jag vill bli en topp-20-spelare utan att veta vad som krävdes.Även om jag kommit långt nu finns det så mycket att förbättra och det känns skönt att veta att jag kan bli ännu bättre.

I semifinalen väntar fransyskan Marion Bartoli, jämnårig med Arvidsson och under 50-strecket på rankingen. Hon slog amerikanskan Shenay Perry med 6–0, 6–4.

– Bartoli mötte jag för två år sedan och fick stryk i två raka, men jag möter hellre henne. Perry spelar konstigt, slicar mycket och drar ned på tempot. Hon passar inte mig riktigt, sade Sofia Arvidsson inför den kvartsfinalen.

Henrik Skiöld/TT