Nalbandian skrällde i Masters

Vände 0-2 i set mot Federer i finalen

SPORTBLADET

I frånvaron av de flesta av tennisens absoluta storstjärnor har den störste av dem alla glänst extra under Masterslutspelet i tennis.

Men även solen har sina fläckar.

Världsettan Roger Federer hade 2–0 i set i finalen, men David Nalbandian är byggd av ett skrot och korn som inte bryts ned så lätt. Argentinaren vände sensationellt dramat i Shanghai till sin fördel och vann säsongens sista match med 6–7 (4–7), 6–7 (11–13), 6–2, 6–1, 7–6 (7–3) efter fyra timmar 33 minuters högkaratig tennis.

Det var första gången en argentinare, dessa specialister på grus, vann Masters sedan Guillermo Vilas gjorde det 1974 i Melbourne.

Det var också slutet för Federers 36 matcher långa segersvit. Det var också hans första finalförlust efter 24 raka finalsegrar. Till schweizaren försvar kan hävdas att han hade problem med en lårmuskel och fick be om behandling i det fjärde setet.

Nalbandian var egentligen inte kvalificerad att spela Masters, men kallades in sedan Andy Roddick lämnat återbud.

Federer hade en jättechans att vinna sedan han kommti tillbaka starkt i skiljetsetet. Han hade 6–5, men Nalbandian bröt tillbaka och var starkast i tie-breaket.

Inför finalen hade argentinaren bara en turneringsseger i år och totalt tre i karriären. Men han är också en av få spelare som har plusstatistik på Federer, sex vinster mot fyra förluster.

TT