Adaktusson klar för Australian Open

…liksom Björn Rehnquist

SPORTBLADET

Han har tränat mot Roger Federer.

Nu för första gången får Jacob Adaktusson chansen att spela i samma turnering som världsettan och de andra tennisstjärnorna.

25 år gammal har svensken äntligen tagit nästa kliv i karriären och kvalat in till Australian Open.

Antalet svenskar i startfältet i Melbourne utökades på lördagsmorgonen med ytterligare två namn. Dels Björn Rehnquist, dels Adaktusson som aldrig tidigare fått spela en ATP-turnering.

– Det här är ju en milstolpe i ens karriär, ett bevis på att man är på rätt väg och framförallt – en enorm framgång, särskilt för mig som hållit på så länge och stampat på samma plats, berättar han för TT efter vinsten mot polacken Dawid Olejniczak.

25-årige Adaktusson från Stockholm ses knappast längre som något svenskt framtidslöfte i tennis, få är de som över huvudtaget känner till honom, desto mer känd är då hans farbror, Lars Adaktusson.

Men som junior låg han i övre skiktet av rankingen, han besegrade spelare som Fernando Gonzalez och Andy Roddick liksom belgiern Xavier Malisse. Men medan Malisse och Gonzalez nu båda är rankade bland de 40 bästa i världen och förre US Open-vinnaren Roddick är andraseedad i Australian Open så tog aldrig Adaktussons karriär samma väg.

Skador är en del av förklaringen, avsaknad av mental styrka när det som mest behövdes en annan.

– Jag var på väg upp på rankingen 2004 men fick en handledsskada som gjorde att jag blev borta i sju månader. Sedan har det ju varit så att jag genom tenniskarriären alltid satt stor press på mig, jag har spänt mig och det har blivit en svaghet för mig.

Han har i stället fått spela på Challengertouren, de turneringar som sorterar under ATP-touren.

Förra året spelade han in drygt 240000 kronor, efter utgifter och skatter så återstod knappt 40000 kronor och endast genom hjälp från föräldrar och ligaspel i Tyskland har han över huvudtaget fått det att gå runt.

Har du någon gång haft allvarliga funderingar på att göra något helt annat?

– Absolut, man har funderat på om det är värt allt slit när man bara stått och stampat på samma plats men det är ju så pass kul, tennisen är ju mitt liv.

Oavsett hur det går för honom i tisdagens match mot italienaren Davide Sanguinetti så är han en vinnare. Han är garanterad 20000 australiska dollar, drygt 100000 svenska kronor i prispengar, ingenting för gamla träningskompisen Federer men för Adaktusson ett ytterst välkommet tillskott. Han kommer att klättra från sin nuvarande plats, 264:a på rankingen, vilket gör att han kan får ytterligare chanser till spel på ATP-touren.

Men allt det betyder inte att han är nöjd utan han väljer ändå att titta längre fram än bara till första omgången.

– Det kunde ha varit en klart värre lottning. Självklart, spelar jag inte på min högsta kapacitet så kommer jag att få storstryk men kommer jag upp på max så kan det bli spännande, säger han.

Roligt, det blir det garanterat.

TT