Thomas Johansson vidare i Australian Open

– men Björkman och Rehnquist föll

SPORTBLADET

Melbourne (TT)

Thomas Johansson räddade den svenska äran under öppningsdagen av Australian Open-tennisen.

Efter snabba respass för Jonas Björkman och Björn Rehnquist slog en skadedrabbad Thomas oberäknelige fransmannen Cyril Saulnier.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån
Thomas Johansson tog sig vidare till andra omgången i Australian Open efter 3–0-seger mot fransmannen Saulnier.

Linköpings tennisstjärna, tiondeseedad i turneringen, gjorde inte de röststarka svenska fansen besvikna och vann med 6–1, 7–6, 6–4.

– Det känns bra med min skadade axel. Jag har fått behandling två gånger om dagen av en duktig fyskille som tidigare reste och jobbade med Pat Rafter, sade en lättad Thomas Johansson.

– Med segern får jag också vara nöjd. Saulnier servar bra och står långt in i banan. Han spelar snabbt och det gör att man lätt blir stressad. Nu gällde det att hålla höjd mer än hårdhet i spelet, fortsatte han.

I första set bröt Thomas Johansson till ledning med 3–1 och uppträdde stabilt. Varje gång det blev spel om poängen spred Cyril Saulnier bollarna. Fransosen skakade bekymrat på huvudet när han satte bollarna i nät eller utanför linjerna.

Seger i hamn

I andra set spelade Saulnier upp sig, hade setbollar, men Thomas Johansson tog sig ur knipan till tiebreak. Ett tiebreak som Thomas säkert tog hem med 7–3. I tredje set bröt Saulnier i sjunde gamet, men Johansson-rycket kom som på beställning.

Kämpasegern var i hamn.

Nu står det 2–2 i inbördes möten mellan de båda 30-åringarna. Cyril Saulnier vann de båda första mötena, medan Thomas Johansson plockade hem segern i Ho Chi Minh City ifjol samt på måndagen.

Thomas Johansson blir helt klart det svenska hoppet i Melbourne. Det här är Thomas favorit bland Grand Slam-turneringarna. Johansson gör nu sin elfte start i Australian Open, där han överraskande blev mästare efter finalseger mot Marat Safin 2002 och nådde 16-delsfinalen mot Dominik Hrbaty förra året.

Två mästare

Bland de 128 herrarna i singel finns det endast två som kan trycka mästare i Australian Open på visitkortet. Det är Thomas och världens obestridde tenniskung Roger Federer.

Ett gott tecken inför fortsättningen, närmast mot belgaren Xavier Malisse.

– Vi har alltid väldigt tuffa matcher och jag förlorade senast mot Malisse i Montreal. Det blir en oviss match, sade Johansson.

I övrigt handlade måndagen om svenska förluster. Både Jonas Björkman och kvalspelaren Björn Rehnquist blev utslagna direkt.

Kraftlöst

För Björkman kom förlusten som en obehaglig överraskning. Han trillade dit mot den okände tyske kvalspelaren Denis Gremelmayr, rankad 177 i världen, som vann med 3–6, 6–2, 6–0, 6–1. Det som i inledningen såg ut att gå som på räls för Björkman vände direkt i andra set.

– Luftfuktigheten knäckte mig, jag orkade ingenting, och kände mig svimfärdig redan efter sju game. Jag svettades enormt mycket och var orolig när pulsen var så hög mellan sidbytena, sade Björkman som undersöktes av tävlingsläkaren efteråt.

Förmodligen handlade Björkmans kraftlösa spel av en kombination av värmen och ett magvirus. Men han räknar med att kunna spela dubbel på onsdag.

Björn Rehnquist var chanslös mot 17-seedade tjecken Radek Stepanek som vann med 6–1, 6–2, 6–2.

TT