Sofia krossade ryska

Möter Myskina i tredje omgången

SPORTBLADET

Melbourne (TT)

Sofia Arvidsson, 21-åringen från Halmstad, skrällvann med 6–4, 6–0 mot 19-seedade ryskan Dinara Safina i Australian Open. Därmed tog sig Sofia för första gången till tredje omgången i en Grand Slam-tävling.

– Nu har jag ringt hem och väckt pappa Yngve i Halmstad. Det blev ett glädjesamtal, berättade Sofia Arvidsson någon timme efter sitt livs match.

Foto: Bildbyrån
Sofia Arvidsson är klar för tredje omgången av Australian Open.

– Nu har jag bevisat att jag kan slå en spelare i topp 20. Jag är trött på hedersamma förluster med 7–5 och 6–4 mot stjärnorna, sade Sofia Arvidsson som blivit ett hett villebråd bland de svenska åskådarna.

– Här i Melbourne har jag helt klart hjälp av de svenska fansen. De sporrar mig till att spela bättre.

Matchen spelades i 35 graders värme i skuggan. Efter bara några games säckade en av bollpojkarna ihop och fördes ut på vingliga ben.

Johansson hyllar

Sofia Arvidsson började bäst och hade 5–2 innan hon tappade till 5–4.

– Det var jämnt hela tiden, men jag försökte bara ta en boll i taget och kämpa vidare. Jag hann aldrig bli nervös i det kritiska skedet.

Efter 6–4 i första set dominerade hon totalt och visade än en gång att hon senaste halvåret höjt samtliga sina svagheter ett snäpp.

Hon hyllas också av Sveriges främsta tennisspelare Thomas Johansson, tiondeseedad i Australian Open.

– Med ytterligare jobb kommer Sofia Arvidsson att bli en stadig topp 20-spelare i världen. Det var länge sedan jag såg en tennisspelare som har sådan träff på bollen som just hon, sade Johansson när han fick höra om svenskans seger.

Starkare

Sofia Arvidsson coachas av Peter Hjort.

– Både Sofia och Peter vet att det fortfarande finns mycket att jobba på. Men jag är övertygad om att de gör ett bra jobb tillsammans, sade Thomas Johansson.

När Sofia Arvidsson dundrade in sina hårda backhandslag för poäng stirrade Dinara Safina med tom blick mot sin coach. Då hade den märkbart slitna ryskan vid 2–0 i andra set fått behandling på grund av värmen. Sofia klarade den bättre.

– Jag är förvånad att jag var så fräsch, tidigare har jag haft stora problem med att spela i värme. Att jag klarar det nu kan bero på att jag är konditionsstarkare än förr om åren, svarade Arvidsson.

– Det känns som om jag kan stanna kvar i duellerna, utan att behöva chansa efter fem–sex bollar.

En ryska till

Sofias motståndare Dinara Safina kommer från en tennisfamilj utöver det vanliga. Mamma Raouza Islanova är en av hennes coacher, pappa Michail är direktör för en av Moskvas tennisklubbar, och brodern Marat Safin har varit världsetta och är regerande mästare i Australian Open.

Redan som 15-åring började Safina spela på proffstouren och året efter erövrade hon sin första titel i Sopot. Sedan dess har hon också vunnit titlarna i Palermo, Paris Indoors och Prag.

Sofia Arvidsson slog en minst sagt meriterad motståndare.

I tredje rundan väntar ännu en ryska, tolfteseedade Anastasia Myskina.

Samma Myskina som slog Sofia, just nu rankad 58 i världen, i Australian Open 2004 och i Stockholm på WTA-touren 2005.

– Det känns som tredje gången gillt mot Myskina, men ärligt talat har jag inte börjat tänka på tredje omgången ännu, sade Sofia Arvidsson.

Lyckligast i Melbourne på torsdagen.

TT