Här vänder Sofia trenden

Nya stjärnskottet om sina framgångar senaste året: Hoppas på ketchupeffekt

SPORTBLADET

ST MORITZ

Efter Borgeffekten kommer...Arvidssoneffekten?

- Jag hoppas på en ketchupeffekt, att många tjejer blir inspirerade av mig, säger Sofia Arvidsson efter utklassningen av Dinara Safina i Australian Open.

Björn Borgs framgångar under 1970-talet gav oss ett svenskt tennisunder på herrsidan.

Men på damsidan hade Borg ingen större effekt.

- Det har varit väldigt mycket negativt kring svensk damtennis och ständiga frågor om varför det inte kommer fram någon svensk tjej, säger Sofia Arvidsson.

Det har det nu.

21-åriga Arvidsson ska inte jämföras med Borg, men förhoppningsvis kan hennes framgångar senaste året inspirera unga svenska tennistjejer.

"Det går att klättra"

- Jag hoppas på en ketchupeffekt, att de yngre ser att det går att klättra högt på rankningen, säger Arvidsson som i fjol klättrade från plats 213 till 62.

- Det är viktigt att det blir mycket uppmärksamhet kring svensk damtennis. Jag hoppas att det här är vändningen. Det ser faktiskt bättre ut på tjejfronten än killfronten inför framtiden.

Själv hade hon inga förebilder i svensk damtennis när hon växte upp.

- Egentligen var hockeyspelaren Eric Lindros min idol. I tennis har de svenska killarna, som Thomas Johansson och Jonas Björkman, varit viktiga förebilder.

Nu är det Sofia som är förebilden.

Krossade Dinara Safina

- När jag spelade i dag kom både Johanna Larsson och Michaela Johansson, som spelar juniorturneringen här i Melbourne, och tittade.

De två damjuniorerna fick se Arvidsson krossa den 19-seedade ryskan Dinara Safina, syster till regerande Australian Open-mästaren Marat Safin, med 6-4, 6-0.

- Jag tröttade ut henne, säger Arvidsson, som är förvånad hur väl hon klarar av den australiska sommarvärmen (35 grader igår).

- Jag var trött på hedersamma förluster mot topp 20-spelare. Alla pratar om vilken kapacitet jag har men jag har nog inte insett det själv. Därför var den här segern viktig.

Revanschsugen

Nu är hon för första gången i tredje omgången i en Grand Slam och ställs natten mot lördag svensk tid mot ännu en ryska, Anastasia Myskina, som hon har 0-2 i matcher mot.

- Jag är revanschsugen men har ingen press på mig. Jag ska utnyttja hennes svaga andraserve, säger Arvidsson.

...och de här ska Arvidsson-effekten ge oss

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM