Det snackas direkt - är det början på en ny era?

Maria Strandlund Tomsvik om Arvidsson-effekten

SPORTBLADET

En överraskning. Men ingen skräll.

Sofia Arvidssons seger över Dinara Safina är det största som hänt henne i karriären.

Det är dessutom ett viktigt resultat - för svensk damtennis framtid.

6-4, 6-0 på bana 13 i Melbourne Park, inför hundratals sjungande svenska fans, det är klart att Sofia, direkt efter matchen, sade att det är den här framgången hon rankar högst.

Visst, finalplatsen i WTA-turneringen i Quebec i höstas var stort, men nu handlar det om Grand Slam-status.

Direkt kommer snacket igång, kan det här vara början på en Borg, Wilander eller Edberg-era på damsidan? Mitt svar är: nej, det är det inte.

In en klass för sig

De namnen står i en klass för sig och om de svenska damerna ska fortsätta att jämföras med dem så kan det ju kännas aningen hopplöst.

Även för herrarna som är på väg upp för den delen. Intressemässigt däremot så öppnar ju Sofia ögonen på många, som jag hoppas ska se varför hon faktiskt lyckas nu.

En av de stora anledningarna till framgångarna är att hon har fått en rejäl ekonomisk uppbackning från en privat sponsor. Hon har kunnat ägna sig helt åt sin tennis, bygga upp sin träning på hemmaplan så att det passar henne. Hon har kunnat lägga upp ett tävlingsprogram utifrån utveckling och aldrig begränsats av resurser.

Genombrott förra året

Att Sofia fick sitt genombrott förra året som 20-21-åring är sunt, och bör motivera ledare, tränare, förbund att hålla fast vid sina satsningar på spelarna upp i åldrarna. I Sverige kan vi knappast räkna med att någon av våra spelare slår igenom innan de är uppe i 19, 20 års ålder, för vi tränar mycket mindre i yngre åldrar jämfört med de flesta andra länder. Då behöver vi istället ha ett stort tålamod och kunskap.

Trygg uppbackning

Här måste de som försöker få fram världsspelare, ge varje spelare med drivkraft och potential, en lång och trygg uppbackning. Det går inte annars.

Kanske kommer Sofia så småningom kallas den bästa svenska damspelaren genom tiderna.

Då måste hon gå till minst två semifinaler och tre kvartsfinaler i Grand Slam-sammanhang, och rankas bland de tio bästa, för det har Catarina Lindqvist gjort.

Det kan hon klara av, om hon fortsätter att jobba långsiktigt och utvecklar sin fysik. Hon behöver fortfarande förbättra sin andraserve för att utmana topp tio-gänget.

Spela utan tidspress

Sofia måste få fortsätta spela utan tidspress, och det gäller också talangerna bakom, till exempel Hanna Nooni, Johanna Larsson, Mari Andersson, Michaela Johansson, Nadja Roma och Sousan Massi. Ålders-

glappet mellan dessa spelare och Sofia är mycket mindre än det var mellan Sofia och Åsa Svensson, vår senaste topp 30-spelare. Närheten i ålder leder till tät och verklig kontakt med målet.

I nästa omgång, på lördag, tar hon Anastasia Myskina - en tuff uppgift men inte omöjlig.

Kom bara ihåg att det är ingen brådska.

Ja just det, kanske var det bastun med bad i Värtan i november som gjort Sofia lite extra hårdhudad och tålig i värmen, hon får hälsa Bluhmes och tacka.

Maria Strandlund-Tomsvik

ARTIKELN HANDLAR OM