Johansson utslagen ur Australian Open

Chanslös mot Ljubicic

SPORTBLADET

Melbourne (TT)

Kroaten Ivan Ljubicic blev Ivan den förskräcklige för Thomas Johansson i Australian Open. Ljubicic förpassade svensken med 6–2, 6–4, 6–4 i fjärde omgången.

– Jag spelade min sämsta match på sex månader. Det var frustrerande att jag inte kunde bjuda till och det var en man på banan, sade Thomas Johansson.

– Ibland har man dåliga dagar på jobbet och jag kan inte förklara varför. Jag vet att Ljubicic håller sin serve till 95 procent och då känner man extra press i de egna servegamen. I de lägena är inte Ljubicic sen att ta chanser.

Han fick en mardrömsstart inför 14958 åskådare, fullsatt, i Rod Laver Arena.

Linköpingssonen fick ingen ordning på serven och Ivan Ljubicic bröt två gånger på sin väg mot 6–2. Thomas hade 33 procent in av förstaserven och det var ett alldeles för klent facit för att skaka Ljubicic i den viktiga inledningen.

Fortsättningen av matchen blev jämnare, men Ivan Ljubicic erövrade ett servegenombrott i varje set. Kroaten servade stabilt och hade ett otroligt rörelsemönster på banan.

Jättedödare

Totalt skiljde det 97–75 i poäng.

– Även om jag inte kom upp i min standard var jag imponerad av Ljubicic. Det syns vilket självförtroende han har just nu, sade Thomas.

När cyprioten Marcos Baghdatis tidigare på dagen agerade jättedödare genom att slå ut andraseedade Andy Roddick, USA, började det likna 2002. Det var då som stjärnorna föll som käglor på Thomas Johanssons halva av lottningsschemat här i Melbourne. Samtidigt som Thomas smög fram mot sitt 30-åriga livs enda Grand Slam-triumf.

Den här gången var det inte lika enkelt.

Kan vinna hela turneringen

– Spelar Ljubicic lika bra i fortsättningen kan han vinna hela turneringen. Det har jag inte något emot då Ljubicic är en bra kille.

Vi tränar mycket tillsammans och våra fruar har spenderat mycket gemensam tid här i Melbourne. Jag önskar honom all framgång, sade Thomas.

Ivan Ljubicic har börjat året lika lysande som han slutade 2005.

Förra året nådde han åtta finaler, vann två av sina totalt fyra titlar, och i november var han rankad åtta i världen, karriärens bästa.

Innan året var slut hade han med sitt matchfacit 11–1 lett Kroatien till nationens historiska Davis Cup-seger. I år verkar kroaten bli ännu bättre.

Han kom till Melbourne med en färsk titel och har aldrig tidigare lyckats vinna fyra matcher på sina 26 försök i en Grand Slam-turnering.

Ivan Ljubicic är nu ute efter ännu mer.

TT