Clijster gav upp – Mauresmo till final

…där hon ställs mot Henin-Hardenne

SPORTBLADET

Kim Clijsters vrickade foten och tvingades ge upp i sin semifinal mot fransyskan Amelia Mauresmo. Mauresmo ställs i finalen mot belgiskan Justine Henin-Hardenne som slog ut Maria Sjarapova.

Temperaturen var som mest 39 grader under taket i Rod Laver Arena i torsdagens semifinal mellan belgiskan Kim Clijsters och Frankrikes Amelia Mauresmo. Det stod 1–1 i set när Clijsters fot plötsligt vek sig i tredje set. Belgiskan, som slog ut Martina Hingis ur Australian Open i onsdags, försökte fortsätta men det gick inte. För 26-årige Amelie Mauresmo väntar hennes första final i Australian Open sedan 1999.

– Det är en oavslutad match, så jag hoppas bara att hon (Kim Clijsters) blir bättre och att det inte var så farligt, det är så det är, sade fransyskan som hade övertaget 3–2 när matchen bröts.

– Jag har väntat på det här så länge, precis som alla andra har jag vuxit upp och blivit mer mogen.

Fysisk match

I den andra semifinalen tidigare under dagen besegrade belgiskan Justine Henin-Hardenne ryska Maria Sjarapova med 2–1 i set ( 4–6, 6–1, 6–4).

– Jag fick springa som jag förmodligen aldrig gjort på en tennisbana tidigare. Så det var väldigt tufft för mig fysiskt, men jag kunde hantera det och vara starkare mot slutet, sade Henin-Hardenne.

Belgiskan vann sin senaste final i Australian Open mot Clijsters 2004.

Maria Sjarapova passade efter förlusten på att ge en känga åt medierna. De fokuserar för mycket på annat än hennes tennisspel, som hennes stönanden och vad hon har på sig, enligt 18-åringen.

Sjarapova kritisk

– Jag vet att ni är reportrar och att det är ert jobb, men ta bort era block och pennor, plocka ner era stönmätare, modepolisen, allt och titta på matchen.

Hennes högljudda stönanden under matcherna har mätts upp till 100 decibel, vilket motsvarar ljudnivån när ett mindre plan landar. Legendaren John Newcombe anser att det räcker för att kalla dem olagliga. Det har också skrivits om ryskans nattlinneliknande utstyrsel.

Sjarapova förnekade också att hon sett eller hört pappan och tränaren Jurijs signalera till henne under semifinalmatchen.

– Jag tittar mot den delen av läktaren för att få mig igång. Tror du att det är lätt att höra något när det är så många människor i arenan, sade ryskan.

Flera av hennes motståndare har ansett att pappan coachat henne under matcher, vilket inte är tillåtet.

TT